Στα χέρια των ιρανικών αρχών βρίσκονται πλέον ηγετικά στελέχη ομάδας τα οποία σχεδίαζαν να προκαλέσουν ταραχές σε πανεπιστήμια της Τεχεράνης το προσεχές σαββατοκύριακο.

Η είδηση έγινε γνωστή από το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν που σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι συλληφθέντες στόχο είχαν τα πανεπιστήμια της Τεχεράνης και άλλα τμήματα της χώρας. «Οι ταραχές θα πραγματοποιούνταν κατά τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας των Φοιτητών, στις 7 Δεκεμβρίου» αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων IRIB και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων η ομάδα αυτή σχεδίαζε να απομακρύνει φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου της Τεχεράνης για να δημιουργήσει ταραχές» προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου χωρίς όμως να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιραβάν Μοχσενί Μπαντπεΐ, εν τω μεταξύ, είπε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι πολλοί από τους 2.021 συλληφθέντες στη διάρκεια επεισοδίων, που προκλήθηκαν με αφορμή την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα περίχωρα της Τεχεράνης, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Στις πρόσφατες ταραχές 2.021 άνθρωποι συνελήφθησαν, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν για πρώτη φορά εξαιτίας της άγνοιάς τους και μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα και αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι» δήλωσε ο Μπαντπεΐ.

Οι κινητοποιήσεις αυτές – πιθανόν οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην 40ετή ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας- ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Πολύ γρήγορα όμως οι διαδηλώσεις πολιτικοποιήθηκαν με τους διαδηλωτές να ζητούν την απομάκρυνση της ηγεσίας της χώρας, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έως και 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ένας ιρανός βουλευτής είπε την περασμένη εβδομάδα ότι έως και 7.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα. Η Τεχεράνη το διαψεύδει αλλά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επίσημο αριθμό νεκρών.