Τη Maria Ylagan Orosa τιμά η Google με το σημερινό της doodle με αφορμή τη συμπλήρωση 126 χρόνων από τη γέννησή της.

Η Φιλιππινέζα θεωρείται η «μητέρα» περισσότερων από 700 πρωτοποριακών συνταγών, μεταξύ των οποίων και το τοπικό καρύκευμα κέτσαπ από μπανάνα. Τεχνολόγος τροφίμων, ηρωίδα πολέμου και ανθρωπίστρια, η Orosa εντυπωσίασε τους πάντες με τις εξαιρετικές επιδόσεις της ως φοιτήτρια κάτι που το 1916 της χάρισαν κρατική υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.

Στη συνέχεια, της προσφέρθηκε να δουλέψει ως χημικός  αλλά εκείνη προτίμησε τελικά να επιστρέψει στις Φιλιπίννες το 1922 για να εστιάσει στο πρόβλημα υποσιτισμού που ταλαιπωρούσε την πατρίδα της.

Οι γνώσεις της για τη χημεία οδήγησαν σε πολυάριθμες γαστρονομικές καινοτομίες. Σε μία από αυτές εγκαθιστούσε ένα παραδοσιακό πήλινο δοχείο με δύο φύλλα από μέταλλο, δημιούργησε τον «φούρνο Palayok», παρέχοντας σε απομακρυσμένα χωριά που δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια έναν πιο αποτελεσματικό μέσο μαγειρέματος σε ανοιχτή φωτιά.

Δίκες της εφευρέσεις επίσης είναι το Soyalac (ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ποτό που προέρχεται από σπόρους σόγιας) και το Darak (μπισκότα ρυζιού γεμάτα βιταμίνη Β-1, που θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν τη νόσο του beriberi) έσωσαν αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.