Σχεδόν 90 μετανάστες χωρίς χαρτιά που προσπαθούσαν να φθάσουν στις νότιες ακτές της Ισπανίας επιβαίνοντας σε δέκα πλεούμενα περισυνελέγησαν σήμερα από τις ισπανικές και μαροκινές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα.

Χθες άλλοι 39 μετανάστες είχαν αναχαιτιστεί στα στενά του Γιβραλτάρ.

Από ισπανικής πλευράς «ο συντονισμός των συνεργείων διάσωσης έγινε από το θαλάσσιο κέντρο διάσωσης που βρίσκεται στην Ταρίφα (νότια Ισπανία) και συνολικά διασώθηκαν 70 άνθρωποι που επέβαιναν σε δέκα σκάφη», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης.

Οι μετανάστες «προέρχονταν από χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα» και «μεταφέρθηκαν στην Ταρίφα όπου στήθηκε ο συνήθης μηχανισμός υπηρεσιών της αστυνομίας και του Ερυθρού Σταυρού για να τους προσφέρει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένα κοριτσάκι, η ηλικία του οποίου δεν προσδιορίστηκε, «που υπέφερε από σοβαρή υποθερμία και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο».

»Από την άλλη πλευρά, οι μαροκινές υπηρεσίες διάσωσης διέσωσαν επίσης 16 ανθρώπους σε δύο πλεούμενα» και οι μετανάστες αυτοί μεταφέρθηκαν στο Μαρόκο, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης υπογράμμισαν την ύπαρξη «ανέμων οκτώ Μποφόρ» που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη απ΄ ό,τι συνήθως την κατάσταση σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.