Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα τελειοποιήσει ένα «μυστηριώδες όπλο», το οποίο συνδέεται με μια θανατηφόρα έκρηξη που σημειώθηκε το καλοκαίρι και προκάλεσε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στα βόρεια της χώρας.

Η έκρηξη στο πεδίο δοκιμών του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ, σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου και είχε αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε εμπειρογνώμονες στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε πλωτή πλατφόρμα κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραύλου με κινητήρα ραδιοϊσοτόπων. Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, προκλήθηκε βραχυχρόνια αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στην κοντινή πόλη Σεβεροντβίνσκ.

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε σε χήρες των θυμάτων μεταθανάτια παράσημα.

«Το γεγονός της απόκτησης αυτής της αξιοσημείωτης τεχνολογίας είναι σήμερα η πιο σημαντική και αξιόπιστη ελπίδα για ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού εξέφρασε τα «βαθύτατα» συλλυπητήριά του. «Ό,τι και να γίνει θα τελειοποιήσουμε αυτό το όπλο», υποσχέθηκε, για να επαναλάβει μια υπόσχεση που είχαν δώσει οι ρωσικές Αρχές τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απονέμοντας Βραβεία Ανδρείας για τους θανόντες του δυστυχήματος στις χήρες των θυμάτων, ο Πούτιν επεσήμανε ότι τα όπλα που αναπτύσσει η Μόσχα πρέπει να εγγυηθούν «την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες συνδέουν το θανατηφόρο περιστατικό με τις δοκιμές ενός νέου όπλου, του «Μπουρεβέστνικ», πυραύλου με κινητήρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο και η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε ποτέ ότι αυτό το όπλο σχετιζόταν με το δυστύχημα.

Ο πύραυλος αυτός είναι ένα από τα νέα όπλα που παρουσιάστηκαν το 2018 και έπειτα το 2019 από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που προκάλεσε αίσθηση τότε, καθώς υποσχέθηκε μια νέα γενιά πυραύλων που θα είναι «ακατανίκητοι, υπερηχητικοί και αόρατοι».