Οι 44 τελευταίοι Αυστριακοί στρατιώτες που στάθμευαν στα Υψίπεδα του Γκολάν αναχώρησαν σήμερα από την περιοχή θέτοντας έτσι τέλος στην σχεδόν 40χρονη παρουσία της Αυστρίας σε αυτή την περιοχή.

«Οι εταίροι αμφισβητούν πλέον την αμεροληψία των κυανοκράνων. Ο ανεφοδιασμός των στρατιωτών όπως και η ασφάλειά τους δεν μπορούν να εξασφαλιστούν», εξήγησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ ο υπουργός Άμυνας, σοσιαλδημοκράτης Γκέραλντ Κλουγκ.

Υπό τις συνθήκες αυτές η αποστολή δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρόσθεσε. Ο Κλουγκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε ενημερώσει επανειλημμένα τα Ηνωμένα Έθνη για την επισφαλή κατάσταση στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην περιοχή.

Οι κυανόκρανοι της UNDOF, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιπολούν στην περιοχή από το 1974 για την παρακολούθηση της τήρησης της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μετά τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο του 1973.

Το Ισραήλ, επισήμως σε πόλεμο με την Συρία, κατέχει από το 1967 περί τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει –μια απόφαση που ουδέποτε αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα– ενώ 510 τ.χλμ. παραμένουν υπό τον έλεγχο της Συρίας.

Στις 6 Ιουλίου η Αυστρία είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των 380 στρατιωτών της από τις τάξεις της UNDOF, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.

Η μικρή δημοκρατία των Άλπεων ήταν μεταξύ των κυριότερων χωρών που ενίσχυαν τη δύναμη της UNDOF. Μετείχε στην αποστολή αυτή από τη δημιουργία της ειρηνευτικής αυτής δύναμης και σχεδόν 29.000 αυστριακοί στρατιώτες υπηρέτησαν στην περιοχή. Συνολικά 27 Αυστριακοί έχασαν τη ζωή τους κατά την αποστολή αυτή.

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να παρουσιάζει έναν τέτοιο απολογισμό στους κόλπους της αποστολής στο Γκολάν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας κατά την άφιξη στη Βιένη των στρατιωτών, μεταξύ τους ο υποδιοικητής της UNDOF Στέφαν Τάλερ.

Στη διάρκεια τελετής στο αεροδρόμιο ο υπουργός παρέλαβε την αυστριακή σημαία που κυμάτιζε στο γενικό επιτελείο της αποστολής στο Γκολάν.