Ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους της Αιγύπτου, ο οποίος διορίστηκε στο θώκο αφού ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, διέλυσε σήμερα την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα. Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Άντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός στρατός συγκρούστηκε με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι σε τρεις πόλεις σήμερα, στην Ελ Αρίς στο βόρειο Σινά, το Σουέζ και την Ισμαηλία, στην Διώρυγα του Σουέζ.

Οι διαδηλωτές –σύμφωνα με τις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας– αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε κυβερνητική κτίρια και στις τρεις πόλεις, πετώντας πέτρες, ενώ στρατιώτες αντέδρασαν πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.