Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης αποφάσισε ότι η Λιβύη πρέπει να παραδώσει σε αυτό το γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, σε συνέχεια της διένεξής του με τη δικαιοσύνη των νέων αρχών στη Λιβύη.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του πατέρα του.

Οι λιβυκές αρχές είχαν επιχειρηματολογήσει ότι καθώς οι ίδιες είχαν ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τον κατηγορούν πως διέπραξε, με στόχο την δικαστική του δίωξη, το ΔΠΔ δεν είχε καμία δικαιοδοσία βάσει της αρχής ότι αυτό επεμβαίνει μόνον στις περιπτώσεις που τα τοπικά νομικά συστήματα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον σκοπό αυτόν.

Οι δικαστές του ΔΠΔ απεφάνθησαν ωστόσο σήμερα ότι δεν αποδείχθηκε επαρκώς ότι η έρευνα στην Λιβύη αφορά την ίδια υπόθεση που παρουσιάστηκε ενώπιον του ΔΠΔ και ότι το λιβυκό κράτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην πλήρη άσκηση των δικαστικών του εξουσιών στο σύνολο του εδάφους του.

«Οι λιβυκές αρχές δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν την προφυλάκιση του κ. Καντάφι σε χώρο ελεγχόμενο από το κράτος και υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για να συγκεντρωθούν οι αποδείξεις και να διασφαλιστεί η νομική εκπροσώπηση του κ. Καντάφι», σύμφωνα με το ΔΠΔ.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Λιβύη θα παραδώσει στο διεθνές δικαστήριο τον Σάιφ αλ Ισλάμ. Αυτός κρατείται από ταξιαρχία πρώην μαχητών στην πόλη Ζιντάν, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τρίπολης, από την σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2011, μολονότι το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα για την σύλληψή του.

Η Λιβύη μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή.