Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκε η απεργιακή κινητοποίηση στο μεταλλείο λευκόχρυσου στην Μαρικάνα, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αφρικής, καθώς οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν εκ νέου να προσέλθουν στις θέσεις τους απαιτώντας να αναγνωριστεί το σωματείο που τους εκπροσωπεί κατά πλειοψηφία.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της ημέρας το σωματείο αυτό τους κάλεσε να διακόψουν την κινητοποίηση και θεωρείται πιθανό ότι το μεταλλείο θα λειτουργήσει ξανά το βράδυ.

«Οι εργάτες δεν προσήλθαν για τις βάρδιες τους το πρωί», δήλωσε η Σου Βέι, εκπρόσωπος της Lonmin, της βρετανικής εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται το μεταλλείο στην Μαρικάνα. «Δεν προσήλθε η πρωινή βάρδια και οι εργασίες στις στοές έχουν σταματήσει».

Οι μεταλλωρύχοι κήρυξαν απροειδοποίητα απεργία το πρωί της Τρίτης, απαιτώντας να αναγνωριστεί από την διεύθυνση της επιχείρησης το σωματείο AMCU, αντί του NUM, μιας συνδικαλιστικής ένωσης που πρόσκειται στην κυβέρνηση αλλά δεν εκπροσωπεί παρά μόνον ένα 20% των μεταλλωρύχων.

Η κατάσταση εντάθηκε εκ νέου μετά το Σάββατο, όταν ένας συνδικαλιστής του AMCU δολοφονήθηκε από αγνώστους. Το φόνο αυτό ακολούθησαν την Κυριακή εκείνοι δύο διδύμων που φέρονταν να πρόσκεινται στο NUM, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο.

Τα δύο συνδικάτα βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση, ενώ συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον τομέα.

Ωστόσο το AMCU κάλεσε σήμερα τους απεργούς μεταλλωρύχους να επιστρέψουν στις θέσεις τους σήμερα, ενώ εκκρεμούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συνδικάτο αυτό και ένα διαμεσολαβητή.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν απόψε το βράδυ.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε σήμερα ότι το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέα επεισόδια βίας και απεργιακές κινητοποιήσεις στα μεταλλεία της Νότιας Αφρικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.