Θετικά απάντησε το  Συμβούλιο της Ευρώπης στο αίτημα του Βουκουρεστίου να φιλοξενήσει το Γραφείο Καταπολέμησης του Κυβερνοεγκλήματος, ανακοίνωσαν ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ και πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα από το Στρασβούργο.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τη Ρουμανία σε διάφορα ζητήματα. Πρόσφατα πραγματοποίησα πολύ εποικοδομητική επίσκεψη στο Βουκουρέστι που οδήγησε σε πολύ καλά αποτελέσματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να δώσει θετική απάντηση στην κυβέρνηση της Ρουμανίας η οποία πρότεινε το Γραφείο Καταπολέμησης του Κυβερνοεγκλήματος να εδρεύει στο Βουκουρέστι», τόνισε ο κ. Γιάγκλαντ.

Η Ρουμανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως πηγή παραβίασης δεδομένων σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε μετά από έρευνα η εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon. Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% το επιθέσεων στο διαδίκτυο προέρχονται από την Κίνα και τη Ρουμανία. Παρ΄ότι η Κίνα είναι η πιο ενεργή χώρα στο κυβερνοέγκλημα, οι επιθέσεις από τη Ρουμανία γίνονται με στόχο την ηλεκτρονική κατασκοπεία. Η Ρουμανία είναι σε ποσοστό 28% υπεύθυνη για οικονομικά κυβερνοεγκλήματα, τονίζεται στην έκθεση.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας συμμετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο και στην ομιλία του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κλίμα συνεργασίας που επικρατεί τώρα της ρουμανικής κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, μετά την πολιτική κρίση το 2012.

Εξήγησε ότι προτεραιότητά του είναι η βελτίωση του Ρουμανικού Συντάγματος ώστε να αποφεύγονται πιθανές πολιτικές κρίσεις και τόνισε σημαντική πρόκληση είναι η καλύτερη ενσωμάτωση της κοινότητας των Ρομά.