Ο δήμος της Νέας Υόρκης σχεδιάζει να ανεβάσει από τα 18 στα 21 έτη την ηλικία από την οποία θα μπορεί κάποιος να καπνίζει νόμιμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε μεγάλη αμερικανική πόλη.

Το σχέδιο τροποποίησης του κανονισμού με την αύξηση του ηλικιακού ορίου κατά τρία έτη θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο στις 2 Μαΐου. Όπως έγινε γνωστό, έχει τη στήριξη της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και υποψήφιας δημάρχου Κριστίν Κουίν.

Για να εγκριθεί η τροποποίηση αρκεί η απλή πλειοψηφία.

«Πάρα πολλοί καπνιστές ξεκινούν αυτή τη θανατηφόρα συνήθεια πριν από τα 21 έτη τους. Καθυστερώντας την ηλικία από την οποία τα παιδιά και οι νέοι θα έχουν πρόσβαση σε προϊόντα καπνού, μειώνουμε την πιθανότητα να ξεκινήσουν το κάπνισμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κουίν.

Η νομοθεσία της Νέας Υόρκης για το κάπνισμα είναι από τις πιο αυστηρές διεθνώς. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια, πάρκα, πλατείες, ακόμη και στις παραλίες. Οι φόροι που επιβάλλονται στα τσιγάρα είναι από τους υψηλότερους στις ΗΠΑ.

Μέσα σε μια δεκαετία το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν έπεσε από το 21,5% το 2002 στο 14,8% το 2011. Το ποσοστό των νέων καπνιστών όμως έμεινε αμετάβλητο, στο 8,5%.

Οι αρχές ελπίζουν με την τροποποίηση αυτή να μειώσουν κατά 55% το κάπνισμα στις ηλικίες 18-20 ετών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.