Να επιβάλει την ατζέντα του επιχειρεί, μετά την Ανδαλουσία, και στην αυτόνομη Περιφέρεια της Μούρθιας, στη νότιο Ισπανία το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο, τα μέλη της ομάδας του Vox ζητούν να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης «στην πλατεία Θιρκουλάρ, μία σημαία του έθνους μεγέθους 300 τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντάς την έτσι στη μεγαλύτερη σημαία στην Ισπανία, και επιπλέον να παιανίζεται, κατά την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, ο εθνικός μας ύμνος μαζί με την έπαρση του εθνικού συμβόλου και αυτό να μπορέσει να πραγματωθεί μέσω της στρατιωτικής διοίκησης, όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις, όπως η Μελίγια (θύλακας στις ακτές του Μαρόκου)».

Τo κείμενο αυτό, με τον τίτλο «Πρόταση για να προωθηθεί ο σεβασμός στην σημαία και τον εθνικό ύμνο» κατατέθηκε από το Vox στις 24 Ιουλίου και είναι ενδεικτικό των μέτρων που επιδιώκει να επιβάλει η ακροδεξιά παράταξη. Στις έδρες της στηρίζεται ο δεξιός κυβερνήτης Φερνάνδο Λόπεθ Μιράς, εκλεγμένος με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

«Δεν μας φαίνεται πως η πρόταση τούτη θα επικυρωθεί. Η Μούρθια έχει άλλες προτεραιότητες και δημοτικές ανάγκες για να καλύψει, από τη σημαία και τον ύμνο» σχολίασε η δημοτική σύμβουλος, εκλεγμένη με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Τερέσα Φράνκο, εκφράζοντας την έκπληξή της για την πρόταση που κατέθεσε το Vox.

Η πρόταση αυτή ακολουθεί από μία «έκθεση των λόγων» που παρακίνησαν την ακροδεξιά παράταξη να καταθέσει το έγγραφο αυτό και οι οποίοι αφορούν την -κατά τη γνώμη της-παραμέληση των πατριωτικών καθηκόντων: «Βιώνουμε καιρούς που αυτά τα εθνικά σύμβολα, κυρίως η σημαία και ο εθνικός μας ύμνος, υφίστανται διαρκείς επιθέσεις, όταν δεν βεβηλώνονται, από εκείνους που φιλοδοξούν να καταστρέψουν το έθνος μας, μπροστά στα συνένοχα μάτια, όσων παθητικών, ή δειλών θα έπρεπε να το εμποδίσουν».