Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόφαση που θα λάβει τη Δευτέρα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, θα χαλαρώσει ορισμένες από τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει – περιλαμβανομένου του εμπάργκο του πετρελαίου – σε βάρος της Συρίας, με στόχο να βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό και να υποστηρίξει την αντιπολίτευση.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι «αυτό το οποίο θα εξεταστεί είναι το να «γίνει πιο ευέλικτη η πολιτική κυρώσεων που εφαρμόζουμε, ώστε ο συριακός πληθυσμός να ωφελείται από ορισμένα προϊόντα μας, στα οποία σήμερα εφαρμόζουμε εμπάργκο».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. θέλει να συμβάλει ώστε οι άμαχοι να μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη, καθώς επίσης να επιτρέψει στην ένοπλη συριακή αντιπολίτευση να εξάγει πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχει.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πάντως ότι η κίνηση αυτή «δεν σχετίζεται με. . . την άρση του εμπάργκο όπλων» που ζητούν η Γαλλία και η Βρετανία, ώστε να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση όταν εκπνεύσει η ισχύς των τρεχουσών ευρωπαϊκών κυρώσεων στα τέλη του Μαΐου.