Τρομοκρατικές οργανώσεις στο σύνηθες οπλισμό τους, περιλαμβάνουν συχνά και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που αν και φαινομενικά απλοί στην κατασκευή τους, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί στους στόχους των κατασκευαστών τους. Στα αγγλικά, οι μηχανισμοί αυτοί ονομάζονται «crude bombs».

Τι διαφορές έχουν όμως σε σχέση με τις πιο εξελιγμένες βόμβες;

Οι αυτοσχέδιες βόμβες, είναι συνήθως εκρηκτικοί μηχανισμοί πιο απλοϊκής σύλληψης εκρηκτικοί μηχανισμοί από τους πιο εξελιγμένους που χρησιμοποιούν σώματα ασφαλείας.

Στα βασικά σημεία που είναι πιθανό να χαρακτηρίζουν τις αυτοσχέδιες βόμβες περιλαμβάνεται ο πυροκροτητής. Σε αρκετές περιπτώσεις, η πυροδότηση γίνεται με χρονομετρητή που έχει προγραμματιστεί, και όχι από κάποια εξωτερική πηγή, όπως γίνεται σε άλλες βόμβες λχ. με τηλεχειρισμό.

Ένα ακόμη στοιχείο που τη διαφοροποιεί είναι η απουσία ισχυρών εκρηκτικών, του είδους που θα βρίσκαμε σε βόμβες στα πεδία μάχης. Η πυρίτιδα χρησιμοποιούνταν για χρόνια σαν βασικό συστατικό των βομβών και παραμένει εύκολο να το προμηθευτεί κάποιος και στη συνέχεια να το αξιοποιήσει στην κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.

Όσο για το ερώτημα, πώς μπορεί μια τόσο μικρή ποσότητα εκρηκτικών να είναι τόσο επικίνδυνη, η απάντηση είναι πως περιέχουν ενέργεια που πολύ γρήγορα μπορεί να απελευθερωθεί.

Ακόμη και τα χαμηλής ισχύος εκρηκτικά μπορούν να αναφλεγούν με τρομερή ταχύτητα, καθώς η χημική ενέργεια «ταξιδεύει» πιο γρήγορα από το ωστικό κύμα.