Έρευνα διεξήχθη στην κατοικία στο Παρίσι του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ζιαντ Τακιεντίν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί το 2007, έγινε γνωστό από μια πηγή που έχει πρόσβαση στην υπόθεση.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα ενάμισι μήνα μετά από την έρευνα στην κατοικία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Η έρευνα εγγράφεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διαδικασίας μετά την υποβολή αγωγής για «πλαστογραφία εγγράφων και χρήση πλαστών» (εγγράφων) του πρώην προέδρου κατά του ιστοτόπου Mediapart, ο οποίος είχε αναφερθεί σε ένα υποτιθέμενο έγγραφο για λιβυκή υποστήριξη κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Αυτή η έρευνα της εισαγγελίας του Παρισιού επεκτάθηκε τον Ιανουάριο για να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί του Τακιεντίν, που υποστήριξε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί. Ο Τακιεντίν, ο οποίος έχει εξεταστεί πολλές φορές για άλλες υποθέσεις (πωλήσεις όπλων στο Πακιστάν), έκανε τις δηλώσεις αυτές στις 19 Δεκεμβρίου, στον δικαστή Ρενό βαν Ρουιμπέκ ο οποίος τις διαβίβασε στην εισαγγελία.

Ο Τακιεντίν έχει ήδη καταθέσει στο πλαίσιο αυτής της προκαταρκτικής έρευνας, χωρίς όμως να παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του, δήλωσε πηγή που έχει πρόσβαση στην έρευνα.

Η έρευνα στο σπίτι του ενδέχεται να είχε ως στόχο την άμεση εύρεση αυτών των πιθανολογούμενων αποδεικτικών στοιχείων.