Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν σε συνέντευξη Τύπου στο Μονακό δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος και θορυβημένος από την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, η οποία προκαλείται από την πολύ αρνητική επιθετική ρητορική της Βόρειας Κορέας» υπογραμμίζοντας ότι «οι πυρηνικές απειλές δεν είναι παιχνίδι».

«Απογοητευμένος και ενοχλημένος» από τους περιορισμούς που πλήττουν τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους στο βιομηχανικό πάρκο του Κεσόνγκ, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν ο οποίος είπε πως ελπίζει «ειλικρινά το μέτρο να αρθεί το συντομότερο δυνατόν».

«Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην κορεατική χερσόνησο, κυρίως η κινεζική κυβέρνηση, μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για τον κατευνασμό της έντασης», τόνισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να μην «τροφοδοτεί τις εντάσεις» και εκ νέου να δεσμευτεί υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κλιμάκωση της έντασης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη λύπη της για την ανακοίνωση από τη Βόρεια Κορέα της επαναλειτουργίας του πυρηνικού της αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν.

«Θα ήταν σαφής παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των δεσμεύσεών της Βόρειας Κορέας το 2007, στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων για να κλείσουν οι εγκαταστάσεις αυτές» είπε η κ. Άστον.

Η ΕΕ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι το να συνεχίζει να μην τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να «απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή» θα οδηγήσει «αναπόφευκτα σε μια απάντηση ακόμη πιο ενωμένη της διεθνούς κοινότητας».

Η Βόρεια Κορέα «πρέπει να αποφεύγει να τροφοδοτεί νέες εντάσεις και να επιδείξει τη δέσμευσή της υπέρ του στόχου για την πλήρη, αποδεδειγμένη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» προσθέτει η Άστον.

«Μια ακόμη φορά η ΕΕ καλεί τη βορειοκορεάτικη ηγεσία σε μια εποικοδομητική προσέγγιση και σε συστράτευση με τη διεθνή κοινότητα, κυρίως στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων, για να εργαστούν για τη διαρκή ειρήνη και την ασφάλεια σε μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο» επισημαίνει η Άστον.

Η Βόρεια Κορέα ενίσχυσε τις προκλήσεις σήμερα ανακοινώνοντας ότι ενέκρινε το σχέδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων στρατιωτικών πληγμάτων.

Για δεύτερη ημέρα σήμερα η Βόρεια Κορέα εμπόδισε την είσοδο των νοτιοκορεατών εργαζομένων στο βιομηχανικό πάρκο και ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για την προγραμματισμένη αναχώρηση από τη ζώνη νοτιοκορεατών εργατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.