Περισσότεροι από 12.000 μέτοχοι της Royal Bank of Scotland κάνουν αγωγή ζητώντας αποζημιώσεις από τη βρετανική τράπεζα και διεκδικούν συνολικά μέχρι και 4 δισεκατομμύρια στερλίνες, επικαλούμενοι ως λόγο της δικαστικής τροπής της υπόθεσης το ότι αυτοί «εξαπατήθηκαν» όταν η RBS στη διάρκεια του 2008 αύξησε το μετοχικό κεφάλαιό της, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Λονδίνο ο νόμιμος εκπρόσωπός τους.

Ο νόμιμος εκπρόσωπός τους είναι η «Ομάδα για την Δράση των Μετόχων της RBS», (RBOS), που προβαίνει σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στην δικαστική διαδικασία κατηγορώντας την ίδια την τράπεζα αλλά και τους ιθύνοντές της την εποχή εκείνη (το 2008), τον διευθύνοντα σύμβουλο Φρεντ Γκούντγουϊν και τους Τομ Μακίλπο, Τζόνι Κάμερον και Γκι Ουαϊτάκερ.

Δηλώνει ότι η RBOS εκπροσωπεί νομίμως περισσότερους από 12 χιλιάδες μετόχους, ιδιώτες, αλλά και μια εκατοντάδα θεσμικών επενδυτών, εκτιμά δε ότι η συνολική χρηματική διεκδίκηση έναντι της τράπεζας «μπορεί να φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας».

«Η τότε διοίκηση της τράπεζας επεδίωξε να εξαπατήσει τους μετόχους προβάλλοντάς μια εξωπραγματική εικόνα για τον ισολογισμό της, αποσιωπώντας συγκεκριμένα κρίσιμες πληροφορίες και υλοποιώντας μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη διάρκεια του 2008», διατείνεται ο RBOS.

Σύμφωνα με το βρετανικό τραπεζικό και χρηματιστηριακό δίκαιο, εάν οι μετοχές που αποκτώνται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας χάσουν μεταγενέστερα την αξία τους, μπορεί να εγερθεί αγωγή αποζημίωσης, εν προκειμένω ομαδική.