H αιγυπτιακή προεδρία επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευσή της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και τόνισε ότι δεν έχει κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του κωμικού Μπάσεμ Γιούσεφ, επικριτή της εξουσίας, μετά την ανησυχία που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την εξέλιξη αυτή στην Αίγυπτο.

«Η προεδρία διαβεβαιώνει τη σημασία που προσδίδει στην ελευθερία της έκφρασης και σέβεται πλήρως την ελευθερία του Τύπου», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην ανακοίνωση διαψεύδεται ότι οι δικαστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε βάρος του διάσημου κωμικού και σφοδρού επικριτή των ισλαμιστών και του Μόρσι, κινήθηκαν με πρωτοβουλία του προέδρου της Αιγύπτου. «Η προεδρία δεν κατέθεσε καμιά μήνυση σε βάρος του Μπάσεμ Γιούσεφ. Η Αίγυπτος μετά την επανάσταση (στις αρχές του 2011) έγινε ένα κράτος δικαίου, με ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Συνεπώς η κλήτευση από τις εισαγγελικές αρχές ενός πολίτη, όποια κι αν είναι η ιδιότητά του ή η φήμη του ανήκει στην αρμοδιότητα του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος δρα ανεξάρτητα από την προεδρία», αναφέρει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι αυτή προήλθε από «πολίτες».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες δια του επικεφαλής της διπλωματίας τους Τζον Κέρι τη «βαθιά ανησυχία τους» για την πολιτική, οικονομική κατάσταση, καθώς και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Η Ουάσινγκτον είχε καταγγείλει τη Δευτέρα τους όλο και αυστηρότερους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης σε αυτή τη χώρα, υπό το φως της περίπτωσης του Γιούσεφ, που κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ και του προέδρου Μόρσι όπως και για απειλή της δημόσιας τάξης.