Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από τα συμφωνηθέντα επίπεδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια αυξανόμενη πρόκληση στις κλιμακούμενες πιέσεις από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου, υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχου δήλωσαν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες, εκτός και οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία σπεύσουν να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις, αν και άφησαν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία.

Πριν τη σύναψη της συμφωνίας, το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% που χρειαζόταν για να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του στην Τεχεράνη και το επίπεδο εμπλουτισμού για τη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ήταν 5%.

«Σε μερικές ώρες», το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67%, δήλωσε στον Τύπο, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο βάσει των αναγκών μας…αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε ουράνιο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Καμαλβαντί.«Θα εμπλουτίσουμε το ουράνιο στο επίπεδο που απαιτείται για τον αντιδραστήρα στο Μπουσέρ».

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα μέτρια την ανακοινωθείσα αύξηση στον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου αλλά κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι παραβιάζει τους διεθνώς συμφωνηθέντες περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα και οδεύει προς «τον πυρηνικό οπλισμό». «Το Ιράν άρχισε –αν και είναι μια μέτρια αύξηση αυτή τη στιγμή– αλλά άρχισε να αυξάνει, για να αποδεσμευτεί από τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό ουρανίου που του επιβλήθηκαν», δήλωσε ο Γιουβάλ Στάνιτς, στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Ynet.

«Σημαίνει ότι…αψηφά τις κόκκινες γραμμές που συμφωνήθηκαν (και) ότι ξεκίνησε την πορεία του, μια πορεία που δεν είναι εύκολη, προς τον πυρηνικό οπλισμό».

Σε μια ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας που επικρατεί στη Δύση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συμφώνησαν να διερευνήσουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Μακρόν, αναφέρθηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις ιρανικές αρχές και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη «για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα».