Ντιμιτρόφ: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του έτους

Το μήνυμα του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών με συνέντευξή του στην Tagesspiegel


ΚΟΣΜΟΣ
19:45
16/06/2019
Ντιμιτρόφ: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του έτους
4
loading

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του έτους», τόνισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

«Υπάρχουν φέτος αναμφισβήτητοι λόγοι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία». εκτίμησε και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Freedom House και πολλοί οικονομολόγοι, επιβεβαίωσαν ότι σημειώνουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και την υπευθυνότητα των πολιτικών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία και έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα».

Ο Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η απόφαση της Ε.Ε. για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι ζούμε σε ευμετάβλητους καιρούς. Πιστεύω ότι μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε την ευκαιρία να το επιτύχουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επισήμανε, επίσης, ότι «στα Βαλκάνια χρειαζόμαστε θετική και όχι αρνητική δυναμική. Η διαφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό διήρκεσε σχεδόν μια γενιά. Βάζουμε τα πάντα στον ευρωπαϊκό χάρτη. Αλλά διακυβεύονται πολλά και για την Ε.Ε. Επειδή εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τότε η Ε.Ε. θα χάσει κάθε επιρροή στην περιοχή. Το μήνυμα θα είναι: δεν αξίζει να παίρνουμε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστηρίζει ότι υπάρχει απειλή επιστροφής στον εθνικισμό εάν δεν αρχίσουν σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις επειδή «οι σκεπτικιστές θα μπορούσαν τότε να πουν: αφού η Ευρώπη δεν κάνει κάτι σοβαρό για εμάς, θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις.. Η περιοχή μας συνδέεται οικονομικά με την Ε.Ε. Πάνω από τα τρία τέταρτα του εμπορίου διακινείται στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Περισσότερο από το 70% των άμεσων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Εάν χρησιμοποιηθούν αυτοί οι μοχλοί σωστά, τότε η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η χώρα μας δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του Εμανουέλ Μακρόν, στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη λύση για το όνομα ως ευρωπαϊκή επιτυχία στη συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων τον Απρίλιο στο Βερολίνο. «Έχουμε αρκετά επιχειρήματα για να πείσουμε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η πρόοδός μας είναι σύμφωνη με τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα προσχωρήσουμε αύριο στην Ε.Ε. Θα περάσουν πολλά χρόνια μεταξύ της έναρξης του ταξιδιού και της στιγμής που θα χτυπάμε την πόρτα της Ε.Ε.».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ουτοπικής κατευθηνσεως ζόμπι ψηφοφόρος

  Οι ένδοξοι Μακεδόνες του βορρά λοιπόν. ....Κουλη τι λες εσύ γι αυτό?Τίποτα Ε? Το φαντάστηκα. ...

 2. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  δώσε και συ κάτι , δώσε, δώσε στη γλώσσα εθνικότητα πειτε βορειομακεδονικη να τελειωνουμε, ταιριαζει κιολας!!!!

 3. avatar alex

  Καλα μην εισαι και τοσο σιγουρος.

 4. avatar Καπιταλ

  Το Προδοτικό κομμα τον ΣΎΡΙΖΑ παει στο αγύριστο . ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.Δ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΟΣΗ !!!!! ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ 100ΕΤΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΒΛΈΠΟΥΜΕ !!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει