Συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κεντρώου πολιτικού Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης επιτεύχθηκε χθες, όπως μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, το υπουργείο Παιδείας, που αποτελούσε το βασικό αντικείμενο της διαμάχης, θα δοθεί στο Γες Ατίντ, το κεντρώο κόμμα του Λαπίντ ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Το κόμμα του Λαπίντ ήταν ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, καθώς εξέλεξε 19 βουλευτές στην Κνέσετ (επί συνόλου 120).

Το υπουργείο Εσωτερικών, που απετέλεσε επίσης αντικείμενο διαμάχης, θα δοθεί τελικά στο Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, διευκρίνισε ο ραδιοσταθμός των ενόπλων δυνάμεων.

Η τελική διατύπωση της συμφωνίας και το κυβερνητικό πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε σε μια συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Νετανιάχου, Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη του κόμματος Εβραϊκής Εστίας.

Η Εβραϊκή Εστία είναι ένα θρησκευτικό εθνικιστικό κόμμα που επίσης σημείωσε σημαντική άνοδο στις εκλογές (12 βουλευτές) και συμφώνησε να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση.

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο. Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες για να του ανακοινώσει ότι μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να λάβει χώρα την Παρασκευή, το Σάββατο ή την Κυριακή, επειδή το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σύνοδο σε αυτές τις μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές αργίες, θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μετά από μια αρχική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, ο Νετανιάχου πιέστηκε από το χρόνο. Έλαβε μια δεύτερη και τελευταία προθεσμία από τον Πρόεδρο Πέρες για να παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση πριν από τις 16 Μαρτίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο αρχηγός του κράτους θα έπρεπε να αναθέσει την εντολή σε άλλον υποψήφιο για να προσπαθήσει να σχηματίσει πλειοψηφία.