Οι εισαγγελικές αρχές της Ιταλίας ξεκίνησαν έρευνα για το θάνατο του διευθυντή επικοινωνίας της τράπεζας Monte Paschi di Siena ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε, και σύμφωνα με δικαστική πηγή αναμένεται να γίνει νεκροτομή στη σορό του ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο Νταβίντ Ρόσι βρέθηκε νεκρός αργά το βράδυ της Τετάρτης στο δρόμο, κάτω από το ανοιχτό παράθυρο του γραφείου του, που βρισκόταν στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν γνωρίζει αν είχε δεχτεί απειλές ενώ άλλη πηγή είπε ότι βρέθηκαν μηνύματα που μοιάζουν με σημειώματα αυτοκτονίας.

Η διεύθυνση της τράπεζας απέτισε φόρο τιμής στον Ρόσι τονίζοντας ότι εκτελούσε τα καθήκοντά του «με ικανότητα και αφοσίωση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο» και χαρακτήρισε το θάνατό του «απίστευτη τραγωδία».

Η Monte di Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, είναι στο επίκεντρο έρευνας για απάτη και διαφθορά με αντικείμενο την εξαγορά, το 2008, της τράπεζας Antonveneta και τις συναλλαγές με παράγωγα που την οδήγησαν σε απώλειες 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αστυνομία σφράγισε το γραφείο του Ρόσι, στο αναπαλαιωμένο φρούριο του 14ου αιώνα της Σιένας, όμως μέχρι στιγμής είναι ασαφές εάν ο θάνατός του θα έχει κάποια επίπτωση στις έρευνες. Ο Ρόσι ήταν εκ των στενών συνεργατών του πρώην προέδρου της τράπεζας Τζουζέπε Μούσαρι, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί έρευνα για την υπόθεση της Antonveneta. Ο ίδιος ο Ρόσι δεν βρισκόταν στο επίκεντρο κάποιας έρευνας, όμως το σπίτι του και το γραφείο του είχαν ερευνηθεί από την αστυνομία. Ένας φίλος του είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έδειχνε πιεσμένος και ανήσυχος και δεν κατανοούσε γιατί οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του. «Τι έκανα; Γιατί ήρθαν σε μένα;», φέρεται να ρωτούσε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας είπαν ότι ο τρόπος του θανάτου του υποδηλώνει ότι αυτοκτόνησε, κάτι όμως που θα επιβεβαιωθεί μετά τη διενέργεια νεκροτομής. Μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι στο καλάθι των αχρήστων, στο γραφείο του, βρέθηκε ένα τσαλακωμένο χαρτί με τη φράση «Έκανα μια βλακεία». Βρέθηκαν επίσης μουτζουρωμένα χαρτιά στα οποία φαίνεται ότι ο Ρόσι προσπάθησε να γράψει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς την σύζυγό του.