Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έλαβε υπόψη» της την «σημαντική ψηφοφορία» που έγινε χθες στην Ελβετία για τον περιορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των «υπερβολικών μπόνους», και έκρινε «θετικό» ότι δημιουργείται ένα κίνημα για «περισσότερη διαφάνεια» στο ζήτημα αυτό.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας την σημαντική ψηφοφορία που έγινε χθες στην Ελβετία», δήλωσε ο Στέφαν ντε Ρινκ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ένα «εξαιρετικά σαφές αποτέλεσμα».

Οι Ελβετοί υποστήριξαν ευρέως χθες την πρωτοβουλία αυτή, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των αποζημιώσεων για την αποχώρηση των διευθυντών των ελβετικών εταιρειών που εδρεύουν στην Ελβετία ή στο εξωτερικό. Οι κάτοικοι της χώρας ψήφισαν σε ποσοστό 67,9% “ναι” στο μέτρο αυτό κατά το δημοψήφισμα που έγινε χθες στη χώρα, στο οποίο το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 46%.

«Για μας στην Επιτροπή, είναι πολύ θετικό ότι πέραν της ΕΕ δημιουργείται ένα κίνημα για περισσότερη διαφάνεια σε αυτές τις αμοιβές», σημείωσε ο Ρινκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες, θα βρουν στο τραπέζι «τα στοιχεία μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει μια νέα συμφωνία για τις τράπεζες».

Την περασμένη εβδομάδα επετεύχθη μια κατ’αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ για την υλοποίηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου του τραπεζικού τομέα, που είναι γνωστό ως Βασιλεία ΙΙΙ, το οποίο προχωράει περαιτέρω από αυτό που προβλεπόταν περιορίζοντας τις αμοιβές των τραπεζιτών.

Μεταξύ των 27 χωρών μελών, μόνον η Βρετανία αντιτίθεται στο μέτρο αυτό, το οποίο δεν συγκεντρώνει την ομοφωνία των κρατών της ΕΕ, αλλά την ειδική πλειοψηφία.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει «πραγματικές ανησυχίες» για τα σχέδια χωρών της ΕΕ να θέσουν όριο στα μπόνους των τραπεζιτών. «Εξακολουθούμε να έχουμε πραγματικές ανησυχίες για τις προτάσεις αυτές. Έχουμε συνομιλίες με άλλα κράτη μέλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενόψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια αυτά.

Παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε σήμερα ότι η πρωτοβουλία αυτή της Ελβετίας για τον περιορισμό των «υπερβολικών» αμοιβών των διευθυντών των επιχειρήσεων συνιστά «μια εξαιρετική δημοκρατική εμπειρία» και υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να εμπνευστούμε από αυτήν».

Είναι “μια εξαιρετική δημοκρατική εμπειρία κατά την οποία οι Ελβετοί δείχνουν τον δρόμο και προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να εμπνευστούμε από αυτήν”, σημείωσε ο Ερό.