Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε χθες ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Φαουστίν Αρσάνζ Τουαντερά, ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα σφαγών στο δυτικό τμήμα της χώρας και σε μια 77χρονη Ισπανίδα μοναχή που δολοφονήθηκε προ ημερών.

«Η Πέμπτη 23η, η Παρασκευή 24η και το Σάββατο 24η Μαΐου κηρύσσονται ημέρες εθνικού πένθους καθ’ άπασα την επικράτεια» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Παντουά και στην αδελφή Ινές Νιέβες Σάντσο της Νολά», ανέφερε προεδρικό διάταγμα.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες τις τρεις ημέρες, που δεν είναι αργίες, διευκρινίστηκε. Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο δυτικό τμήμα της χώρας, σε μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν στην οργάνωση 3R («Retour, réclamation, réconciliation», «Επιστροφή, Ανάκτηση, Συμφιλίωση», τη δημιούργησαν μέλη της μειονότητας Πελ) γύρω από την πόλη Παντουά (βορειοδυτικά, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ), κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα, της MINUSCA.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή μετά την υπογραφή, την 6η Φεβρουαρίου, μιας νέας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και 14 ένοπλων οργανώσεων ανταρτών.

Οι Αρχές της αφρικανικής χώρας ανακοίνωσαν ότι διενεργούν έρευνα με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Κυανόκρανοι περιπολούν στην περιοχή όπου έγιναν οι επιθέσεις μαζί με Κεντροαφρικανούς στρατιώτες.

Σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν σε χωριά στο δυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας» και αποδόθηκαν «στην 3R, ένοπλη οργάνωση που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης την 6η Φεβρουαρίου στην Μπανγκί». Αξίωσε από «όλες τις ένοπλες οργανώσεις» που την υπέγραψαν να «σταματήσουν αμέσως και χωρίς καμία αμφισημία όλες τις βίαιες ενέργειες» και να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης».

Αξιωματικός της MINUSCA μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια» αναφερόμενος στις επιθέσεις, που χαρακτήρισε «συντονισμένες».

Η οργάνωση 3R ιδρύθηκε στα τέλη του 2015 για την αυτοάμυνα από μέλη της μειονότητας των Πελ, μουσουλμάνων κτηνοτρόφων που δέχονταν επιθέσεις από τις οργανώσεις που αποκαλούνταν «αντιμπαλακά» («εναντίον των μαχαιριών»).

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της βίας στη χώρα της Αφρικής -το υπέδαφος της οποίας διαθέτει πλούσια κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών- ενώ η βία εκτόπισε το ένα πέμπτο του πληθυσμού 4,5 εκατομμυρίων.