Υπάρχει μια εταιρία εκεί έξω που 1 στους 3 υπαλλήλους δεν βγάζουν καν τον πρώτο χρόνο.

Όσοι το καταφέρνουν και στεριώνουν τελικά, αποκαλούνται χαρακτηριστικά «πεζοναύτες της Wall Street»!

Αυτό είναι το hedge fund που έχει στα χέρια του ο μυστικοπαθής δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, ένας άνθρωπος που αποφεύγει κάμερες και φλας θέλοντας να διατηρήσει τον μύθο που περιβάλλει την επενδυτική εταιρία του Bridgewater Associates.

Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε ως μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία η «εισβολή» της κάμερας στα ενδότερα του hedge fund, έναν μικρό άθλο που πέτυχε η εκπομπή «60 Λεπτά» του δικτύου CBS.

Εκεί λοιπόν που σε κάθε άλλη εταιρία οι υπάλληλοι δεν κριτικάρουν τους συναδέλφους τους ή, ακόμα χειρότερα, τους διευθυντές τους κατάμουτρα, στην Bridgewater Associates μπορείς κάλλιστα να χάσεις τη δουλειά σου αν δεν το κάνεις!

«Δραστική διαφάνεια» αποκαλεί ο Ray Dalio την εταιρική ηθική που έχει καθελκύσει και απαιτεί όλοι να κρίνουν όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στη σκάλα της ιεραρχίας. «Η κριτική καλωσορίζεται και διευκολύνεται στην Bridgewater, δεν υπάρχει όμως ποτέ καλός λόγος για να μιλάς άσχημα για τους ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους», έγραψε ο ίδιος στο Twitter τον Νοέμβριο του 2018, «είναι αντιπαραγωγικό και δείχνει σοβαρή έλλειψη ακεραιότητας».

Αυτή είναι βέβαια μια πρακτική που δεν είναι για τον καθένα και σίγουρα όχι για τον ευαίσθητο, γι’ αυτό και, όπως αποκαλύπτει ο Dalio, το 30% των υπαλλήλων παραιτούνται ή απολύονται στους πρώτους 18 μήνες. Τα πράγματα είναι εξόχως σκληρά στο hedge fund του Κονέκτικατ, μόνο οι πιο σκληροτράχηλοι επιβιώνουν εδώ.

Η Bridgewater είναι εδώ και χρόνια το hedge fund με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών, με βάση τα κέρδη που εξασφαλίζει στους πελάτες της. Οι υπάλληλοι δεν παρακολουθούν εδώ τις καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς, αποκάλυψε στην εκπομπή ο Dalio, αλλά καταβυθίζονται στην ιστορία και την πολιτική για να βρουν εκείνα τα επενδυτικά μοτίβα που θα εξασφαλίσουν τεράστιες αποδόσεις στο μέλλον!

Υπάλληλοι της Bridgewater έχουν μιλήσει κατά καιρούς στην εταιρία ευρέσεως εργασίας Glassdoor και σκιαγράφησαν ένα σαφώς πιο θολό τοπίο. Όπως ότι δούλευαν για περισσότερες από 10 ώρες τη μέρα. Επιβεβαίωσαν μάλιστα και τη «δραστική διαφάνεια» του Dalio, αποκαλύπτοντας πως δεν μπορείς πράγματι να μιλήσεις για κάποιον πίσω από την πλάτη του και αν το κάνεις τρεις φορές, απολύεσαι άμεσα.

Όλοι βαθμολογούν και αξιολογούν τις επιδόσεις όλων, μέσω διαφανών εταιρικών εφαρμογών, και οι μέσοι όροι που συγκεντρώνει ο υπάλληλος εγγράφονται στο προσωπικό του μητρώο.

Ακόμα και τα meetings βιντεοσκοπούνται, ώστε να μπορούν όλοι να δουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι ωστόσο ρόδινα: οι «New York Times» εξασφάλισαν το 2016 ένα βίντεο από μια τέτοια συνάντηση όπου ο Dalio και η ομάδα του ανέκριναν έναν υπάλληλο μέχρι δακρύων.

Ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξάλλου συναισθηματισμούς και ευαισθησίες: «πυροβόλα ανθρώπους που αγαπάς», αποκαλεί χαρακτηριστικά την αρχή του να διώχνει όσους δεν αποδίδουν ικανοποιητικά. Τρεις υπάλληλοι εμπιστεύτηκαν το 2017 στο περιοδικό «Time» την ιστορία με το αφεντικό να απολύει υπάλληλο μέσω email επειδή δεν είχε ολοκληρώσει μια δευτερεύουσα εργασία από το σπίτι του.

Ο Dalio πληρώνει εξάλλου τον άνθρωπο και όχι τη θέση, όλοι οι τίτλοι στο hedge fund του δεν έχουν να κάνουν με τις απολαβές, καθώς υπάρχουν απλοί υπάλληλοι που αμείβονται καλύτερα από τους διευθυντές τους!

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχει η Glassdoor για την Bridgewater, η υψηλόβαθμη θέση του επενδυτικού συμβούλου έχει ετήσιες απολαβές 100.000 δολαρίων, ενώ οι απλοί αναλυτές καθαρίζουν 81.000 δολάρια τη χρονιά…