Έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στη Ράκα και είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να τραυματιστούν, προκλήθηκε από νάρκη που είχαν αφήσει φεύγοντας μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και όχι από επίθεση αυτοκτονίας, δήλωσαν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες ελέγχουν την πόλη.

Ο Μουστάφα Μπάλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου των ΜΜΕ, δήλωσε σε διαδικτυακή συνομιλία με δημοσιογράφους ότι η πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα για επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη ήταν λανθασμένες.

Οι SDF εκδίωξαν το ΙΚ από τη Ράκα το 2017 όμως η σφοδρή στρατιωτική εκστρατεία εκεί, που περιελάμβανε εντατικά αεροπορικά πλήγματα από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Μαχητές του ΙΚ ελέγχουν ακόμη μια απομακρυσμένη περιοχή της συριακής ερήμου και αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως άλλοι μαχητές κρύβονται σε ιρακινές πόλεις.

Ο έλεγχος που ασκούν οι SDF, με αιχμή του δόρατος την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στη βορειοανατολική Συρία, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου τμήματος των συνόρων με την Τουρκία, έχει θέσει σε συναγερμό την Άγκυρα, που την κατατάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.