Μια 15χρονη στη Σαουδική Αραβία κατάφερε να πάρει διαζύγιο από τον 86χρονο σύζυγό της, τον οποίο είχε αναγκαστεί να παντρευτεί, μετά από παρέμβαση μιας ένωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία (η οποία είναι κυβερνητική), Μπάνταρ αλ Αϊμπάν, διευκρινίζει ότι η οργάνωσή του επενέβη αφού ενημερώθηκε για τον γάμο μιας ανήλικης με έναν άνδρα 86 ετών στην περιοχή του Τζαζάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Χάγιατ, η 15χρονη, η οποία είχε τρομοκρατηθεί πριν από το βράδυ του γάμου, κλείστηκε στην κρεβατοκάμαρα για δύο ημέρες, προτού καταφέρει να δραπετεύσει από την συζυγική κατοικία και να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών της.

Ο Αλ Αϊμπάν σημείωσε ότι η οργάνωσή του προσέφερε νομική υποστήριξη στο νεαρό κορίτσι.

Ο υπεύθυνος της οργάνωσης στην περιοχή του Τζαζάν, Χάντι αλ Γιάμι, διευκρίνισε ότι η 15χρονη είχε εκφράσει την άρνησή της σε αυτήν την ένωση και ότι ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε.

Επίσης σημείωσε ότι το διαζύγιο βγήκε μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της φυλής της περιοχής και ντόπιων αξιωματούχων και υπογράμμισε ότι η οργάνωσή του προσπαθεί, σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, να εμποδίζει τους γάμους αυτού του είδους.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία έχουν κινητοποιηθεί για να καθοριστεί μια νόμιμη ηλικία γάμου, αλλά προσκρούουν στην αντίδραση του θρησκευτικού κατεστημένου.

Η Χουσάιλα Ζέιν αλ Αμπιντίν Χάμαντ, ακτιβίστρια της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησε από την πλευρά της οι αρχές να καθορίσουν ως νόμιμη ηλικία γάμου τα 18 χρόνια.

Η ίδια απέρριψε το επιχείρημα που επικαλούνται οι ιερωμένοι για να αιτιολογήσουν τον γάμο μικρών κοριτσιών, ότι ο προφήτης Μωάμεθ παντρεύτηκε την Αϊσά όταν αυτή ήταν 9 χρονών, σημειώνοντας ότι την είχε παντρευτεί όταν ήταν 19 ετών.