«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα!», είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νιλ Άρμστρονγκ. Η ατάκα του συνοδεύει μέχρι και σήμερα την ημερομηνία ορόσημο του 20ου αιώνα, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν έμπνευση της στιγμής…

Όπως αποκάλυψε ο αδερφός του, Ντιν Άρμστρονγκ, σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, μετά τον θάνατο του, η ατάκα ήταν γραμμένη, πριν από το ταξίδι του Apollo 11.

«Προτού αναχωρήσουμε για την εκτόξευση, με φώναξε να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί. Μου είπε “όταν πάνε τα παιδιά για ύπνο, γιατί δεν παίζουμε Risk;“. Καθώς παίζαμε, έβγαλε από την τσέπη ένα χαρτί, μου το έδωσε με συνωμοτικό ύφος και μου είπε να το διαβάσω. Στο χαρτί έγραφε: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Στη συνέχεια με ρώτησε πως μου φαίνεται, του απάντησα “τέλειο” και μου είπε “το φαντάστηκα, απλά ήθελα να το διαβάσεις’».

Στο ντοκιμαντέρ «Man on the Moon» ο συγγραφέας Andrew Chaikin ανέφερε ότι ο Άρμστρονγκ είχε δεχτεί πολλές προτάσεις για το τι να πει. Η αποκάλυψη του αδερφού του ενισχύει την άποψη αυτή.