Κατηγορίες για εσχάτη προδοσία και τρομοκρατική δραστηριότητα απαγγέλθηκαν εναντίον τεσσάρων ακροδεξιών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στη διάρκεια του συνεδρίου του.

Οι τέσσερις ύποπτοι, που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή, λευκοί άνδρες ηλικίας 40 έως 50 ετών, φέρονται να επεδίωκαν να αποκτήσουν όλμους και αυτόματα όπλα, ενώ από την έναρξη του έτους κατηγορούνται πως σχεδίαζαν και προετοίμαζαν επιθέσεις με πρόθεση να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, τον αντιπρόεδρό του Κγκαλέμα Μοτλάντε, υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη του ANC, σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα Σον Άμπραμς στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο του Μπλουμφοντάιν (κέντρο).

Στο συνέδριο του ANC, που πραγματοποιείται στο Μπλουμφοντάιν, συμμετέχουν 54.000 αντιπρόσωποι και η πολιτειακή ηγεσίας της χώρας. Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα πραγματοποιηθεί η εκλογή της ηγεσίας του κόμματος.

Δύο από τους κατηγορούμενους, οι Γιόχαν Πρίσλο και Χέιν Μπονζάγιερ, είναι ανώτατα στελέχη του Ομοσπονδιακού Κόμματος της Ελευθερίας (FVP), ενός νέου σχηματισμού που διεκδικεί την ίδρυση ομόσπονδου κράτους στη Νότιο Αφρική με αυτόνομες περιοχές για τους λευκούς.

Η επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας ορίσθηκε για τις 8 Ιανουαρίου. Εν αναμονή της δικασίμου, οι τέσσερις ύποπτοι θα παραμείνουν υπό κράτηση.