Η Lowe’s είναι ένας από τους ηγέτες της αμερικανικής αγοράς εφαρμογών για το σπίτι, λειτουργώντας περισσότερα από 2.390 καταστήματα και δίνοντας δουλειά σε 310.000 ανθρώπους.

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου έχει για διευθύνονται σύμβουλο τον Marvin Ellison, έναν άνθρωπο που έβγαζε κάποτε 4 δολάρια την ώρα ως σεκιούριτι στα καταστήματα της Target.

Και που αποδίδει σήμερα την αξιοζήλευτη καριέρα του όχι στις διευθυντικές θέσεις που κράτησε σε μια σειρά εταιριών, αλλά σε αυτές ακριβώς τις χαμηλόβαθμες δουλειές που έκανε κάποτε.

Ο Ellison έγινε γενικός διευθυντής της Lowe’s το 2018 με ετήσιες αποδοχές 1,45 εκατ. δολαρίων, συν άλλα 6 εκατομμύρια σε μετοχές. Οι εποχές που καθάριζε 4,35 δολάρια την ώρα δουλεύοντας στην ασφάλεια είναι πια πολύ μακριά. Όχι όμως και ξεχασμένες.

Μεγαλωμένος σε μια κωμόπολη του Τενεσί μέσα σε πολύτεκνη οικογένεια, ο μικρός έμοιαζε καταδικασμένος μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια: «Μπορούσα να βγω στην αυλή μου και να κοιτάξω στον βορρά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση και μη δω τίποτα που να μοιάζει με επιτυχία», λέει χαρακτηριστικά.

Κάποια στιγμή έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις, όπου θα γνώριζε αργότερα και τη σύζυγό του Sharyn, με την οποία θα αποκτούσαν τελικά δύο παιδιά. Δεν μπορούσε όμως να σπουδάσει χωρίς δουλειά, κι έτσι βγήκε από νωρίς στη βιοπάλη πιάνοντας την πρώτη του θέση σε μια εμπορική εταιρία.

Κατόπιν εργάστηκε ως επιστάτης, οδηγός φορτηγού, αποθηκάριος και πωλητής. Η πιο καλοπληρωμένη από όλες ήταν η θέση του σεκιουριτά σε κατάστημα της Target στο Μέμφις. Παρά τις πενιχρές αποδοχές, η θέση ήταν «το καλύτερο πράγμα που μου είχε συμβεί ποτέ»!

Τα επόμενα 15 χρόνια θα τα περνούσε ανεβαίνοντας αποφασιστικά τα σκαλιά της ιεραρχίας στην Target. Το 2002 μετακινήθηκε στη Home Depot και 3 χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων. Η στιγμή του ήρθε το 2008, όταν έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρίας. Μια θέση που κράτησε ως το 2014, όταν τον άρπαξε η JC Penney, μια αλυσίδα που θυμόταν από μικρός, καθώς εκεί ψώνιζε με τη μαμά του.

Ο Ellison πήγε στην εταιρία πολυκαταστημάτων ως γενικός διευθυντής και τα πήγε περίφημα. Τόσο που τον Μάιο του 2018 η Lowe’s έκανε τα πάντα για να τον κλέψει, κάνοντάς τον δικό της γενικό. Ο Ellison έγινε τελικά διευθυντής στον πρώην μεγάλο ανταγωνιστή του, όταν ήταν στην JC Penney…