Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο εχθρικής ξένης ανάμειξης στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ζητώντας άμεση στροφή στην «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση», την οποία έχει ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Υπάρχουν εξωτερικές αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις που θέλουν – ανοιχτά ή μυστικά – να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων» δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας ως τέτοιο παράδειγμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία το 2016, που ήταν υπέρ του Brexit.

«Κι αυτό μπορεί να αφορά και τις Ευρωεκλογές τον Μάιο…» συνέχισε.

«Μην επιτρέψετε σε πολιτικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί από εξωτερικές δυνάμεις εχθρικές προς την Ευρώπη να αποφασίσουν για τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ και για την ηγεσία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Πολωνός πολιτικός εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στο όραμα για την Ευρώπη που παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των Ευρωεκλογών 2019.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε εφημερίδες και των 28 χωρών – μελών, μεταξύ των οποίων η ελληνική Ναυτεμπορική, ο βρετανικός Guardian, η γερμανική Die Welt και η ισπανική El Pais, ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της Ε.Ε. και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της Ένωσης, ενώ προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ανάμεσά τους τον εθνικισμό και τα fake news.

«Πολίτες της Ευρώπης, αν παίρνω την ελευθερία να απευθυνθώ απευθείας σε σας δεν είναι μόνο στο όνομα της Ιστορίας και των αξιών που μας ενώνουν. Είναι γιατί είναι απόλυτη ανάγκη. Σε μερικές εβδομάδες οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της ηπείρου μας» τονίζει μεταξύ άλλων ο Μακρόν.