Μία αμερικανική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το Politico.

Πρόκειται για την πρώτη προσωπική συνάντησή μεταξύ των δύο αντρών, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου της εφημερίδας «The Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι και το σοβαρό ζήτημα που προκλήθηκε, αναφορικά με τον πραγματικό βαθμό εμπλοκής της σαουδαραβικής κυβέρνησης στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Κούσνερ συναντήθηκε με τον πρίγκιπα, αλλά και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ. Το κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία επί τη βάσει των συζητήσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του σαουδαραβικού βασιλείου.

Επίσης, συζητήθηκαν οι ελπίδες της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιτυχή διαμεσολάβησή της, προκειμένου να επιτευχθεί μία διαρκής ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρέπεμψε στον Λευκό Οίκο προκειμένου να απαντηθεί η ερώτηση για το αν στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα των συνθηκών, γύρω από τη δολοφονία του Κασόγκι.

Πολλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αναφερόμενο αίτημα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επταήμερης περιοδείας του Κούσνερ στη Μέση Ανατολή, μερικές εβδομάδες μετά από την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα μελών του Κογκρέσου για την κατάρτιση αναφοράς από τον Λευκό Οίκο σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Το κοινοβουλευτικό αυτό αίτημα προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με μερικούς βουλευτές να υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου είχαν ως στόχο την παροχή κάλυψης στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και αποτελούσαν παραβίαση της νομοθεσίας.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, η δολοφονία του δημοσιογράφου είχε διαταχθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι ο Κασόγκι είχε φύγει υγιής από την πίσω πόρτα του προξενείου, ενώ αργότερα είπαν ότι ο δημοσιογράφος έχασε την ζωή του όταν η διαδικασία της ανάκρισης του εκτράπηκε.

Ο Κούσνερ έχει καλλιεργήσει μία προσωπική σχέση με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος, όπως και ο γαμπρός του προέδρου διανύει την δεκαετία των 30 ετών.

Οι σχέσεις αυτές, με τον μπιν Σαλμάν βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας μετά τη δολοφονία του Κασόγκι και αφού προκλήθηκε ζήτημα για το αν ο πρίγκιπας που ενεργεί ως ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Μαζί με τον Κούσνερ, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Τζέισον Γκρίνμπλαντ, Ειδικός Εκπρόσωπος για τις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις, αλλά και ο Ειδικός Εκπρόσωπος για το Ιράν Μπριάν Χουκ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επίσης συζήτησαν «τρόπους για τη βελτίωση της κατάστασης σε όλη την περιοχή μέσω της υλοποίησης οικονομικών επενδύσεων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη του Κούσνερ στη Μέση Ανατολή είχε ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με κεντρική επιδίωξη την προώθηση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου στους ηγέτες της περιοχής.

Όπως είχε ανακοινωθεί στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής γνωστοποιούνται -για πρώτη φορά- σημαντικές λεπτομέρειες του οικονομικού σκέλους, του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ενώ για την κατάρτισή του, ο Κούσνερ έχει αφιερώσει σχεδόν μία διετία.

«Ο Τζάρεντ θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο μας στην περιοχή. Το οικονομικό αυτό σχέδιο λειτουργεί μόνο αν το υποστηρίξει η περιοχή. Κατανοούμε ότι αν η πολιτική του βάση δεν είναι σταθερή, τότε, η οικονομική του διάσταση είναι αβάσιμη. Ομοίως, η πολιτική διάσταση δεν μπορεί να είναι επιτυχής, χωρίς το ανάλογο οικονομικό σχέδιο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για τη δημοσιοποίηση ενός τελικού σχεδίου για μία διαπραγματευτική λύση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, που επεσήμαναν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να δρομολογηθεί πριν από την πραγματοποίηση των εκλογών στο Ισραήλ (9 Απριλίου).

Το οικονομικό μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, σε όλους τους τομείς της παλαιστινιακής οικονομίας.

Η περιοδεία του Κούνσερ στη Μέση Ανατολή (Ομάν, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) σε συνδυασμό με την επίσκεψη Τραμπ στο Βιετνάμ για την συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που έχει η κυβέρνηση Τραμπ για τη δρομολόγηση εξελίξεων στον τομέα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη απασχολείται σήμερα με τον πολιτικό απόηχο της χθεσινής δημόσιας κατάθεσης του Μάικλ Κόεν στο Κογκρέσο.