Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αν κάνει χρήση χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Βαγδάτη, όπου έφθασε νωρίς το πρωί.

«Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί χημικά όπλα θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Τα όπλα αυτά θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στο λαό. Εξέφρασα την ανησυχία μου στη συριακή κυβέρνηση και έστειλα επιστολή στον πρόεδρο Άσαντ πριν από δύο ημέρες, προειδοποιώντας τον να μην χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά», τόνισε ο Μπαν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Καθώς η διεθνής κοινότητα διαμηνύει πως ανησυχεί όλο και περισσότερο για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Συρία και φοβάται μήπως το καθεστώς Άσαντ κάνει χρήση των όπλων αυτών κατά των ανταρτών, ο Σύρος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι δυτικές δυνάμεις υποδαυλίζουν το φόβο για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία χρησιμοποιώντας τον ως «πρόσχημα για επέμβαση».

«Η Συρία τονίζει ξανά, για δέκατη, για εκατοστή φορά ότι αν είχαμε τέτοιου είδους όπλα, δεν θα χρησιμοποιούνταν κατά του λαού της. Δεν αυτοκτονούμε», είπε ο Φάισαλ Μακντάντ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μάναρ του Λιβάνου.

Ο σύρος αξιωματούχος είπε ότι τα δημοσιεύματα σε δυτικές χώρες αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός ετοιμάζει χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών που προσπαθούν να φθάσουν στην πρωτεύουσα Δαμασκό είναι απλώς «υποκριτικά».

«Στην πραγματικότητα φοβόμαστε μια συνωμοσία… από τις ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη που ίσως έχουν προμηθεύσει τέτοια όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, για να ισχυριστούν αργότερα ότι η Συρία είναι μια από τις χώρες που χρησιμοποιούν χημικά όπλα. Φοβόμαστε ότι υπάρχει μια συνωμοσία για να δοθεί ένα πρόσχημα για οποιαδήποτε επακόλουθη επέμβαση στη Συρία, από τις χώρες αυτές που εντείνουν την πίεση στη Συρία» είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπαν Κι-μουν βρίσκεται στη Βαγδάτη, ύστερα από ένα σταθμό στο γειτονικό Κουβέιτ, και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, όπου εκτός από την κρίση στη Συρία ζήτησε την έναρξη μιας «νέας εποχής συνεργασίας μεταξύ του Ιράκ και του Κουβέιτ», μετέδωσε η δημόσια ιρακινή τηλεόραση Ιρακίγια.

Τουλάχιστον είκοσι χρόνια μετά την εισβολή των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσείν στο Κουβέιτ, η Βαγδάτη συνεχίζει να καταβάλλει το 5% των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου του σε ένα ταμείο αποζημίωσης για το Κουβέιτ.

Χθες στο εμιράτο ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε αποφασισμένος να εργαστεί υπέρ της «εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράκ και του Κουβέιτ και να μεριμνήσει ώστε το Ιράκ να πληροί τις διεθνείς υποχρεώσεις του απέναντι στο εμιράτο». «Θα πάω στο Ιράκ και θα μεταφέρω το ίδιο μήνυμα: είναι καιρός να ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτόνων» είπε.

Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη πραγματοποιείται επίσης σε μια στιγμή εντόνων πιέσεων ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βορρά.

Οι συνομιλίες για να αμβλυνθεί η ένταση γύρω από τις διεκδικούμενες από τις δύο οντότητες περιοχές, διακόπηκαν ξαφνικά μετά την άρνηση της Βαγδάτης να αποσύρει το γενικό επιτελείου στρατού που εγκαταστάθηκε το Σεπτέμβριο στο Κιρκούκ, μια διαφιλονικούμενη πόλη.