Δεν υπήρξε καμιά παραβίαση από πλευράς Λευκωσίας στην υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιορτλου, αποφάνθηκε, με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι η Άγκυρα παραβίασε τις σχετικές πρόνοιες αναφορικά με το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας της οικογένειας Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρακαλείται να καταβάλει σε κάθε αιτητή, συγγενή της οικογένειας των δολοφονηθέντων, 8.500 ευρώ για ηθική βλάβη καθώς και 10.000 συνολικά προς όλους τους αιτητές για δικαστικά έξοδα.

Τα τρία μέλη της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου -πατέρας, μητέρα και κόρη- είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας. Οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα. Στην αρχική του απόφαση, στις 4 Απριλίου του 2017, το Δικαστήριο είχε καταλογίσει ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να βρουν κοινό έδαφος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ΕΔΑΔ είχε αποδεχτεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 το αίτημα των κυβερνήσεων Κύπρουκαι Τουρκίας για παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεσή του. Η σημερινή απόφαση είναι τελεσίδικη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.