Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους πρώην συνεργάτες του, που έχουν κατηγορηθεί από τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μιούλερ, έστειλε χθες το βράδυ ο Ρούντι Τζιουλιάνι. Το περιεχόμενό του ήταν ξεκάθαρο: Ο καθένας για τον εαυτό του, σχολιάζει το Politico.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο CNN, ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ότι το μόνο πρόσωπο το οποίο γνωρίζει ότι δεν συνωμότησε με την Ρωσία είναι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζιουλιάνι προσπάθησε να ανασκευάσει χθες τις δηλώσεις του, αυτές έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ανθρώπους που έχουν εμπλακεί στα δίκτυα της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα.

Πρακτικά, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τζιουλιάνι είπε σε αυτούς, ότι κανένας δεν θα κινητοποιηθεί για να τους σώσει.

«Ναι, ασφαλώς!!!», απάντησε ένας πρώην αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ όταν ρωτήθηκε από το Politico για το αν ο Τζιουλιάνι προσπαθεί να προστατεύσει τον πρόεδρο, σε βάρος όλων των άλλων που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Η εσωτερική διαμάχη που υπάρχει στην ομάδα του Τραμπ, εξυπηρετεί τα σχέδια του Μιούλερ που έχει διευρύνει τις διαστάσεις της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και σε διάφορα πεδία παρασκηνιακής δράσης.

Έτσι, ο ειδικός ανακριτής και η ομάδα του έχουν μεταπείσει, προκειμένου να συνεργαστούν με την έρευνα τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ.

Η πισώπλατες μαχαιριές και οι καυγάδες χαρακτήριζαν τον Τραμπ πολλά χρόνια πριν από την είσοδό του στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ για τις δεκαετίες που δρούσε στον μεσιτικό χώρο, αλλά και στην τηλεόραση.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του αυτή πήρε μία εντελώς νέα διάσταση, καθώς η 20μήνη πλέον έρευνα του Μιούλερ πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο. Οι εξελίξεις μπορούν να επιφέρουν σοβαρές ποινικές συνέπειες κι έτσι ο πρόεδρος και πρώην συνεργάτες του, δίνουν συνεντεύξεις Τύπου, προχωρούν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ καταθέτουν και δικαστικά έγγραφα σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και την φήμη τους.

«Κανένας δεν βρίσκεται πια στην ίδια ομάδα, όταν έχεις συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου. «Ο ίδιος, ενώ ζητάει την πίστη, δεν την επιστρέφει. Η αφοσίωση δεν είναι αμοιβαία, ειδικά όταν έχεις την εμπλοκή ενός ειδικού ανακριτή», συμπλήρωσε.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό του Κόεν, που φαίνεται αποφασισμένος να συνεργαστεί επιδιώκοντας την μείωση της ποινής του, αλλά και προσπαθώντας να αποκαταστήσει την φήμη του μετά από την εμπλοκή του σε μια σειρά από εισαγγελικές έρευνες.

Ο Κόεν στράφηκε κατά του Τραμπ το τελευταίο καλοκαίρι κι ακόμη παρότρυνε τους ψηφοφόρους, πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου του 2018, να ψηφίσουν Δημοκρατικούς υποψηφίους, ώστε το Κογκρέσο να μπορέσει να πραγματοποιήσει έρευνες ελέγχοντας πολλαπλώς τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον επόμενο μήνα, ο Κόεν έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο μιας δημόσιας κατάθεσης που αναμένεται να αποσπάσει το ζωηρό ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Κόεν έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά του Τραμπ και για την συμπεριφορά που είχε ο ίδιος στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016, υποστηρίζοντας ότι η «αδυναμία« του ήταν η «τυφλή αφοσίωσή του» στο πρόσωπο του Τραμπ.

Οι μυστικές πληρωμές που έγιναν σε γυναίκες που υποστήριξαν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ έγιναν με την υπόδειξη του ίδιου, είπε ο Κόεν. Επίσης και οι πληρωμές, αναφορικά με δημοσκοπήσεις στο διαδίκτυο υπέρ του Τραμπ, έγιναν επειδή το είχε ζητήσει ο ίδιος ο Τραμπ και ήταν με επιταγή κι όχι με ρευστό, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Κόεν.

Μέσα στο δικαστήριο, η νομική ομάδα του Κόεν επιτέθηκε άμεσα και σε άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τραμπ. Τον προηγούμενο μήνα, ο δικηγόρος του Κόεν, Γκάι Πετρίλο, είπε ότι η συνεργασία του πελάτη του, με τους εισαγγελείς «θα πρέπει να μειώσει ουσιαστικά την ποινή του, ενώ οι ενέργειές του, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση μερικών άλλων να μην συνεργαστούν και να υποκρίνονται ότι συνεργάζονται».