Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρόκειται να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί εάν είναι έγκυρα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, πριν αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε έναν κεντροαριστερό συνασπισμό, δήλωσε στα εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η πρόεδρος έχει λάβει πολλές καταγγελίες και διαμαρτυρίες για «τη νομιμότητα» και την εγκυρότητα του αποτελέσματος των εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, και συζήτησε για αυτό με τον προαλειφόμενο ως πρωθυπουργό Άλγκιρντας Μπουτκέβιτσιους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς μπορούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, αφού διαθέτουν στη νέα βουλή 78 έδρες σε σύνολο 141.

Υπήρξαν φήμες ότι προστέθηκαν στη φάση της καταμέτρησης ψηφοδέλτια του Κόμματος Εργασίας του Βίκτορ Ουσπάσκιτς, με τον οποίο η πρόεδρος έχει συγκρουστεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει στο παρελθόν ότι η πρόεδρος «δεν μπορεί να εναντιωθεί στον συσχετισμό δυνάμεων στο κοινοβούλιο», κάτι που σαφώς στενεύει τα περιθώρια ελιγμών για την Γκριμπαουσκάιτε.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπουτκεβίτσιους ανέφερε σήμερα ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Συνταγματικό δικαστήριο ότι θα διαλύσει με την επικύρωση που θα κάνει όσες αμφιβολίες αιωρούνται, αναφορικά με την εκλογική δύναμη των κομμάτων».