Όταν θέλεις να πετύχεις κάτι, ο τρόπος που εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα είναι το να αρχίσεις πρώτα από τα απλά και τα εύκολα.

Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ο ειδικός στην επικράτεια της παραγωγικότητας James Clear, αποκαλώντας το «κανόνα των 2 λεπτών». Αν πρέπει να διπλώσεις την μπουγάδα, η συμβουλή του είναι να «διπλώσεις πρώτα ένα ζευγάρι κάλτσες».

Αυτά και άλλα πολλά περιγράφει στο βιβλίο του «Atomic Habits», πώς μπορούμε δηλαδή να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας με εύκολα και γρήγορα τρικ.

Πώς αναλύεται όμως ο «κανόνας των 2 λεπτών»; «Όταν ξεκινάς ένα νέο έργο», εξηγεί ο δημιουργός του, «πρέπει να σου πάρει λιγότερο από 2 λεπτά να το κάνεις». Η ιδέα που κρύβεται εδώ, λέει, είναι να συρρικνωθεί η δουλειά σε κάτι πολύ εύκολο και ταχύτατο, ώστε να γίνει μετά πράξη και συνήθεια τελικά.

«Για να κάνω μισή ώρα γιόγκα», λέει, «βγάζω πρώτα το πατάκι της γιόγκα». Και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν τη στρατηγική να δουλεύει, μας λέει ο υπερεπιτυχημένος Clear που διατηρεί μια δημοφιλέστατη ιστοσελίδα παραγωγικότητας. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι πως τα 2 πρώτα λεπτά γίνονται «ένα τελετουργικό στην αρχή μιας μεγαλύτερης δράσης», ώστε να αρχίσεις να τη σκέφτεσαι λιγότερο.

«Πρώτα πρέπει να γίνεις εξπέρ στο να εμφανίζεσαι», καταλήγει, «πριν γίνεις εξπέρ στις λεπτομέρειες». Αυτές οι μικρές συμπεριφορές που γίνονται σε 2 λεπτά «ενδυναμώνουν την ταυτότητα που θες να χτίσεις. Αν εμφανιστείς στο γυμναστήριο για πέντε μέρες στη σειρά, έστω κι αν είναι για μόλις 2 λεπτά, τότε δίνεις πολλές ψήφους εμπιστοσύνης στον νέο εαυτό σου. Επικεντρώνεσαι στο να γίνεις το είδος του ανθρώπου που δεν χάνει τη γυμναστική του. Και το κάνεις αρχίζοντας από τη μικρότερη δυνατή δράση που επιβεβαιώνει τον τύπο του ανθρώπου που θες να γίνεις»…