Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες πως διευθέτησε μία εκεχειρία στην πόλη της Τρίπολης στον βόρειο Λίβανο, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ενόπλων συγκρούσεων ανάμεσα σε σουνίτες και αλαουίτες, που υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στη σύρραξη στη γειτονική Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα στρατιωτικές πηγές.

Η βομβιστική επίθεση της Παρασκευής, με θύμα τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας, στρατηγό Ουίσαμ αλ Χασάν -σφοδρό πολέμιο του συριακού καθεστώτος- και οι επακόλουθες συγκρούσεις, μετέφεραν τη σύρραξη στη Συρία στο έδαφος του Λιβάνου κι αναζωπύρωσαν την πολιτική κρίση, με την αντιπολίτευση να ζητεί την παραίτηση πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, που θεωρείται προσκείμενος στην Δαμασκό.

Οι συγκρούσεις στην Τρίπολη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ξέσπασαν μεταξύ των γειτονικών προαστίων του σουνιτικού Μπαμπ αλ Τάμπανεχ και του αλαουϊτικού Τζέμπελ Μόχσεν. Οι σουνίτες υποστηρίζουν τους αντάρτες της Συρίας, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως ένοπλοι μαχητές, αμέσως μετά τη δύση, αντάλλασσαν πυρά με πολυβόλα και εκτοξευτές ρουκετών, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δραστηριοποιούνταν ελεύθεροι σκοπευτές.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως έπειτα από συνομιλίες με τον στρατό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταπαύσουν τις εχθροπραξίες. Ωστόσο, μόλις έπεσε ο ήλιος οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως ακούστηκαν σποραδικά πυρά.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός υποστηρίζει πως έχει συλλάβει 100 άτομα από την περασμένη Κυριακή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 34 Σύροι και τέσσερις Παλαιστίνιοι, στη διάρκεια της επιχείρησης για την εκκαθάριση των ενόπλων από τους δρόμους των πόλεων της χώρας.

Σύμφωνα με τον στρατό, δυνάμεις του εισέβαλαν σε ιδιοκτησίες στη Βηρυτό και την Τρίπολη, όπου καλύπτονταν οι ένοπλοι και κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό όπλων. Δεκαπέντε στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.