Μοιάζει βγαλμένη από τις ταινίες «Star Wars» αλλά η γιγάντια μπάλα της φωτογραφίας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μετακινείται με τον αέρα και να πυροδοτεί νάρκες στο πέρασμά της.

Φτιαγμένη από μπαμπού, μέταλλο και πλαστικό, κάθε τέτοια μπάλα είναι σχετικά οικονομική στην παραγωγή της καθ μπορεί να ενεργοποιήσει έως τέσσερις βόμβες πριν καταστραφούν.

Κάθε συσκευή, με την ονομασία Mine Kafon, θα έχει GPS συνδεδεμένο με ιστοσελίδα ώστε να καταγράφονται οι περιοχές που έχουν καθαριστεί.

Εμπνευστής του Mine Kafon είναι ο Massoud Hassani, που στην ηλικία των 14 εγκατέλειψε το Αφγανιστάν όπου οι νάρκες είναι περισσότερες από τους ανθρώπους, όπως λέγεται.

Οι λαθρέμποροι τον μετέφεραν στο Πακιστάν και στη Ρωσία και τελικά κατάφερε να φτάσει στην Ολλανδία όπου σπούδασε στην Design Academy του Αϊντχόβεν.

Όπως εξήγησε, η ιδέα του ξεκίνησε από τα αυτοσχέδια παιχνίδια που μοιραζόταν με τον αδελφό του όταν ήταν μικροί. Επειδή ήταν μικρά κι ελαφρά τα έπαιρνε ο αέρας και πολλές φορές τα έριχνε σε ναρκοπέδια από όπου δεν μπορούσαν τα παιδιά να τα πάρουν πίσω.

«Σκέφτηκα να φτιάξω κάτι παρόμοιο, είκοσι φορές μεγαλύτερο και βαρύτερο. Υπάρχουν 30 εκατ. νάρκες στο Αφγανιστάν και 26 εκατομμύρια άνθρωποι…», πρόσθεσε.

Ο Hassani συνεργάστηκε με ομάδα Ολλανδών πυροτεχνουργών ώστε η εφεύρεσή του να δοκιμαστεί στην έρημο του Μαρόκου, αλλά στην παρούσα φάση της, όπως του είπαν, δεν είναι κατάλληλη για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο