Έναν πραγματικό γρίφο κλήθηκε να λύσει η δικαστής που έπρεπε να αποφασίσει για την τύχη του μωρού μιας πολύ «σύνθετης» οικογένειας.

Οι τέσσερις ομοφυλόφιλοι γονείς είχαν κάνει την εξής συμφωνία: όταν αποφάσισαν να γίνουν γονείς, τα δύο ζευγάρια συμφώνησαν οι άντρες να δίνουν το σπέρμα τους εναλλάξ κάθε μήνα μέχρι η μία εκ των δύο γυναικών να μείνει έγκυος και να φέρει στον κόσμο το μωρό. Θα είχαν όμως και οι τέσσερις ίσα δικαιώματα στην αγάπη και την ανατροφή του.

Αυτά ήταν τα σχέδιά τους πριν τη γέννηση του μωρού γιατί μετά το αγοράκι έγινε το «μήλο της Έριδος» ανάμεσα στα δυο ζευγάρια, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στα δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές τους.

Οι δύο μπαμπάδες έμεναν αρχικά στο Σίδνεϊ, αλλά λίγο πριν τη γέννηση του παιδιού εγκαταστάθηκαν στη
Μελβούρνη, για να είναι κοντά του. Ωστόσο, δεν τα βρήκαν με τις μαμάδες
του και έτσι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Το παιδάκι γεννήθηκε το 2008 και ζει με την μητέρα του και την σύντροφό της.

Η δικαστής αποφάνθηκε πως και οι τέσσερις γονείς που διεκδικούν το παιδί θα πρέπει να του αφιερώνουν χρόνο. Η απόφασή της στηρίχτηκε στο τι ήταν το καλύτερο για το αγοράκι, χωρίς να υπολογιστούν οι κοινωνικό-ηθικές παράμετροι και το πώς συγκροτείται μία πυρηνική οικογένεια σήμερα.

Το δίχρονο παιδί, είπε η δικαστής, προήλθε από «τέσσερις ωραίους ανθρώπους. Έχει δικαίωμα να τους ξέρει, να μάθει ότι τον αγαπούν και να συνυπάρχει μαζί τους».

Η δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό των γυναικών ότι οι άντρες πριν από τη γέννηση του παιδιού είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα είχαν μεγάλη ανάμιξη στην ανατροφή του.

Αποφάσισε δε να δώσει την επιμέλεια του παιδιού στις  γυναίκες-γονείς, υπό την προϋποθέση το αγοράκι να έχει επαφή και επικοινωνία και με τους άντρες-γονείς.