Η Νίλι Κρους, αρμόδια για τις νέες τεχνολογίες ευρωπαία Επίτροπος, πρότεινε στις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ να επενδύσουν στον τομέα πληροφορικής σημαντικούς πόρους για την μεγιστοποίηση της ευρυζωνικότητας.

Σύμφωνα με την ίδια, σε διαφορετική περίπτωση, το χάσμα που χωρίζει τις χώρες της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, τόσο από την Κίνα όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «θα μεγαλώνει διαρκώς».

«Με τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνουν τα πάντα, άρα η ευρυζωνικότητα έχει, άμεσα, την ανάγκη συνδρομής του δημόσιου τομέα. Αν δεν γίνουν οι επενδύσεις, είναι σαν να καταδικάζουμε τους ευρωπαίους πολίτες σε αργές συνδέσεις στο διαδίκτυο, συνδυασμένες με συχνές βλάβες» υπογράμμισε.

«Εάν λοιπόν, δεν κάνουμε τις επενδύσεις», πρόσθεσε η Επίτροπος Κρους, «ιδίως στις αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ άνθρωποι θα βρεθούν στη λάθος πλευρά, υφιστάμενοι τις επιπτώσεις από το χάσμα στην ψηφιακή σύνδεσή τους» συγκριτικά με τις ΗΠΑ και με την Κίνα.

Από την Επιτροπή προτάθηκε το πρόγραμμα Connecting Europe Facility για αναβάθμιση των υποδομών στρατηγικής σημασίας στα πληροφορικά συστήματα, που χρησιμοποιούν οι τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του Διαδικτύου.
Χάρη στις συνέργειες που μπορεί να έχει παρόμοια ταυτόχρονη αναβάθμιση, μόνον 50 δισ. ευρώ (αλλά με απαραίτητη τη συνδρομή των ιδιωτών) είναι δυνατόν να φέρουν σε πέρας το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ζήτημα προγραμματίζεται να τεθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε διαβούλευση το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου, και προβλέπεται ήδη ότι θα συμπεριληφθεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020. Ωστόσο υπάρχουν έντονες διαφωνίες για τα επί μέρους κόστη υλοποίησης ανάμεσα στους 27 εταίρους, δήλωσε καταλήγοντας η ίδια πηγή.