Λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αρχίσει να «ξεψαχνίζει» η γαλλική Εφορία στις αρχές του 2019, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος μάχης κατά της φοροαποφυγής, όπως δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν στην εβδομαδιαία οικονομική τηλεοπτική εκπομπή Capital.

Η ιδέα είναι να εντοπίζονται φορολογικές απάτες μέσω της ανάλυσης δημόσια διαθέσιμων δεδομένων τα οποία υπάρχουν σε ατομικούς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο Νταρμανέν, σύμφωνα με αποσπάσματα της εκπομπής που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Εφορία θα μπορεί να βλέπει αν έχετε πολλές φωτογραφίες σας με πολυτελές αυτοκίνητο ενώ δεν έχετε τα μέσα για να διαθέτετε τέτοιο αυτοκίνητο, τότε ίσως να σας το δάνεισε ο εξάδελφος ή η φιλενάδα σας … ή ίσως πάλι όχι» λέει ο Νταρμανέν.

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε νόμο που θέσπισε η Γαλλία τον περασμένο μήνα με στόχο να ενισχυθούν οι δυνατότητες των αρχών να καταπολεμούν τη φορολογική απάτη και να επιτραπεί η ευρύτερη χρήση δεδομένων από το Ίντερνετ για την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων.