Μήνυση σε βάρος της εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo για «υποκίνηση μίσους» κατέθεσε μία οργάνωση στην εισαγγελία του Παρισιού, μετά τη δημοσίευση των σκίτσων που σατιρίζουν τον προφήτη Μωάμεθ.

Παράλληλα, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση που δέχτηκε η ιστοσελίδα του Charlie Hebdo από κυβερνοπειρατές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η μήνυση κατατέθηκε από μια οργάνωση που αποκαλείται «Συριακός Σύλλογος για την Ελευθερία» και αναφέρει ότι εδρεύει στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Οι ενάγοντες θεωρούν ότι το Charlie Hebdo αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά δημοσιεύοντας σκίτσα εναντίον του προφήτη Μωάμεθ και το κατηγορούν για δημόσια υποκίνηση σε μίσος ή σε εθνικιστική, ρατσιστική ή θρησκευτική βία.
Οι εισαγγελικές αρχές παρέλαβαν τη μήνυση και θα εξετάσουν αν υφίσταται λόγος να κινήσουν δικαστική διαδικασία εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

Από το Κάιρο, το γαλλικό προξενείο ανακοίνωσε ότι τα σχολεία και τα γαλλικά πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Αίγυπτο θα μείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη για «προληπτικούς λόγους».

«Μολονότι δεν έχει διατυπωθεί κάποια συγκεκριμένη απειλή στην Αίγυπτο, αποφασίστηκε να κλείσουν τα γαλλικά σχολικά και πολιτιστικά ιδρύματα που λειτουργούν στη χώρα αυτή», αναφέρει το προξενείο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε Γάλλους που κατοικούν στην Αίγυπτο.

Τα σχολεία θα ξανανοίξουν κανονικά την Κυριακή εκτός αν υπάρξει διαφορετική ανακοίνωση. Παρασκευή και Σάββατο τα σχολεία είναι κλειστά στην Αίγυπτο.

Το μέτρο αφορά κυρίως το Γαλλικό Λύκειο του Καΐρου (LFC) και τα τρία παραρτήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Κάιρο, την Ηλιούπολη και την Αλεξάνδρεια. Η πρεσβεία της Γαλλίας θα λειτουργήσει κανονικά αύριο. Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ήδη ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τη γαλλική πρεσβεία, στη συνοικία της Γκίζας. Κοντά στο κτίριο σταθμεύουν δέκα κλούβες της αστυνομίας και δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.