Με μπαράζ διαβημάτων και ανακοινώσεων κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τη σύλληψη του καπετάνιου ενός κινέζικου αλιευτικού σκάφους που συγκρούστηκε με πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής, κοντά σε συστάδα μικρών νησιών που διεκδικούν οι δύο χώρες, αλλά και η Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προέβη σε διαμαρτυρία για τη σύλληψη, η οποία έγινε μόλις μία ημέρα μετά από το διάβημα διαμαρτυρίας που το Πεκίνο έκανε στον Ιάπωνα πρεσβευτή, για την «παράνομη παρεμβολή σε κινεζικό πλοίο».

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Στο Πεκίνο, ομάδα περίπου 30 πολιτών διαδήλωσαν έξω από την ιαπωνική πρεσβεία, απαιτώντας να «φύγει» η Ιαπωνία από τα νησιά, αλλά σύντομα διαλύθηκαν.

Η κινεζική εφημερίδα Global Times απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να αντιδράσουν με εξαιρετική προσοχή στο χειρισμό του θέματος. «Η Ιαπωνία έχει ανάψει μία φωτιά, η οποία τελικά θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις και να οδηγήσει σε αναμέτρηση», έγραψε η εφημερίδα.

Το περιστατικό συνέβη κοντά στις νησίδες που η Ιαπωνία ονομάζει Σενκάκου και η Κίνα Ντιαόγιου και επί των οποίων τόσο οι δύο χώρες, όσο και η Ταϊβάν, προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής ακτοφυλακής, κανένα από τα 30 μέλη του πληρώματος του αλιευτικού δεν τραυματίστηκε και ο καπετάνιος μεταφέρθηκε στο νησί Ισιγκάκι, της Νότιας Ιαπωνίας για να ανακριθεί.