Χάσμα μορφωτικού επιπέδου μεταξύ Βορρά και Νότου

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση


ΚΟΣΜΟΣ
1:13
15/09/2012
Χάσμα μορφωτικού επιπέδου μεταξύ Βορρά και Νότου
loading

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες διαπιστώνει σημαντικές ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες εκπαίδευσης μεταξύ των κρατών μελών αλλά και στο εσωτερικό των «27».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχει χάσμα μορφωτικού επιπέδου μεταξύ Βορρά και Νότου, με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου να εντοπίζονται σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης και ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Αντίθετα, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων χαμηλού μορφωτικού επιπέδου βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Οι γεωγραφικές ανισότητες στην εκπαίδευση εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις δεσμεύσεις των κρατών μελών για την προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η πρώτη αυτή έκθεση της Επιτροπής καλεί τις χώρες της ΕΕ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων.

Η έκθεση δείχνει ότι οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα master's ή ισοδύναμο) βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Βόρεια Ισπανία και την Κύπρο. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τσεχία. Στην έκθεση τονίζονται επίσης σημαντικές περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά τη συμμετοχή των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει