Τουλάχιστον δέκα εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στο Πακιστάν, μετά τις πρωτοφανείς στην ιστορία της χώρας πλημμύρες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόκειται για μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές και ως προς τον αριθμό των θυμάτων της και ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισής της από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΟΗΕ αύξησε τον αριθμό των αστέγων, που προσδιόριζε προηγούμενα στα 4,8 εκατ., μετά τις πλημμύρες που έγιναν στην πολυπληθή επαρχία Σιντ στο νότιο Πακιστάν.

«Δε συμπεριλαμβάνουμε στη νέα μας εκτίμηση για τους αστέγους, όσους στεγάζονται προσωρινά σε σχολεία ή τέλος πάντως έχουν κάποιο προσωρινό καταφύγιο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, Μαουρίσιο Τζιουλιάνο.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί σκηνές και προσωρινό καταφύγιο σε περίπου 1,8 εκατ. Πακιστανούς πλημμυροπαθείς, ενώ οι στεγαζόμενοι προσωρινά σε σχολεία ανέρχονται περίπου στο μισό εκατ. πολίτες, ανέφερε επίσης ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, η πακιστανική κυβέρνηση αναφέρει από τις πλημμύρες αυτές 1.760 νεκρούς, χωρίς να έχει τροποποιήσει τον απολογισμό της εδώ και 30 ημέρες.

Οι ειδικοί προϊδεάζουν ότι όταν τα νερά των πλημμυρών αποσυρθούν, οι αρχές θα έλθουν αντιμέτωπες με μακάβρια ευρήματα, όπως και όταν ξεσπάσουν επιδημίες όπως τύφου ή χολέρας, τότε ο απολογισμός θα είναι κατά πολύ βαρύτερος.