Με μια μεγάλη ανατροπή ολοκληρώθηκε η δίκη για τη δολοφονία της χρυσής κληρονόμου Hélène Pastor και του οδηγού της που συγκλόνισε το Μονακό. Την Τρίτη 16/10 ο γαμπρός της Wojciech Janowski παραδέχθηκε μέσω του δικηγόρου του ότι εκείνος οργάνωσε την εκτέλεσή τους.

Ο Πολωνός διπλωμάτης που εκείνο τον καιρό ήταν επίτιμος πρόξενος της Πολωνίας στο Πριγκιπάτο, προσδοκούσε πως βγάζοντας από τη μέση την πεθερά του θα διεκδικούσε μέρος της κληρονομιάς που θα λάμβανε η σύζυγός του, Sylvia Ratkowski.

Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή ισόβιας κάθειρξης τόσο σε αυτόν όσο και στον εκτελεστή αλλά και τον βοηθό του.

Ο Janowski είχε ζητήσει από τον γυμναστή του Pascal Dauriac, ο οποίος καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση, να του βρει έναν εκτελεστή. Ο Samine Aïd Ahmed ήταν ο εκλεκτός και ο Al Haïr Hamadi ο βοηθός του. Τέσσερις ακόμα κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές έως 15 χρόνια φυλάκισης ο καθένας.

Η στιγμή της αλήθειας

Από την πρώτη στιγμή ο Πολωνός διπλωμάτης δήλωνε αθώος. Την Τρίτη 16/10, ωστόσο, οι μάσκες έπεσαν, με τον δικηγόρο του Éric Dupond-Moretti να παραδέχεται για λογαριασμό του την ενοχή του.

«Αυτά τα λόγια που θέλετε να ακούσετε από εκείνον έρχονται από το στόμα του. Προσπάθησε να πει αυτές τις λέξεις, ήθελε να τις πει αλλά δεν μπορούσε», είπε χαρακτηριστικά, με τον Janowski στο πλάι του να ξεσπά σε λυγμούς.

Οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν πως στόχος του ήταν να προστατεύσει τη σύντροφό του από τη βίαιη μητέρα της, ωστόσο η εισαγγελική αρχή επέμεινε πως το κίνητρό του ήταν οικονομικό, καθώς όπως αποδείχθηκε οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Επιπροσθέτως, το 2012 η σύντροφός του Sylvia διαγνώστηκε με καρκίνο. Η Hélène Pastor παρείχε σε μηνιαία βάση στο γιο και στην κόρη της 500.000 ευρώ στον καθένα, αλλά σε περίπτωση που η κόρη της πέθαινε το επίδομα θα σταματούσε.

Ο Janowski ισχυρίστηκε επίσης ότι ποτέ δεν διέταξε τη δολοφονία του οδηγού της, αλλά το γαλλικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τους δύο θανάτους.

Ποια ήταν η Hélène Pastor

Προερχόταν από τη δεύτερη πιο γνωστή οικογένεια στο Μονακό, μετά από τους Grimaldi. Ήταν απόγονος του Ιταλού λιθοχτίστη, Jean-Baptiste Pastor που πήγε στο Πριγκιπάτο το 1880.

Μέχρι τη δεκαετία του ’30 μαζί με τον γιο του Gildo είχαν αρχίσει να δημιουργούν μια αυτοκρατορία, χτίζοντας πολυκατοικίες και συλλέγοντας ενοίκια. Το 1966 ο Πρίγκιπας Rainier έδωσε στον Gildo την άδεια να προχωρήσει στην κατασκευή πολυκατοικιών κατά μήκος των ακτών.

Η απόφαση της οικογένειας να νοικιάζει τα κτίρια αντί να τα πουλά, αποδείχθηκε καθοριστική για την οικονομική της εκτόξευση.

Η Hélène Pastor ήταν η νεότερη από τα τρία παιδιά του Gildo που είχε επίσης έναν γιο και άλλη μια κόρη από τους δύο γάμους του. Η περιουσία της οικογένειας εκτείνεται σε διάφορες επιχειρήσεις και εκτιμάται από 12 έως και πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τη δολοφονία της, η οικογένεια λέγεται πως είχε τον έλεγχο του 15% των κατοικιών του Μονακό.

Η δολοφονία

Ήταν λίγο μετά της 7 το απόγευμα τοπική ώρα της 6ης Μαΐου του 2014, όταν η Hélène Pastor μαζί με τον σοφέρ της Mohamed Darouich αποχωρούσαν από το νοσοκομείο L’ Archet της Nice, όπου νοσηλευόταν με εγκεφαλικό ο γιος της Gildo Pallanca-Pastor.

Τότε ένας εκτελεστής με μια κοντόκαννη καραμπίνα άνοιξε πυρ. Ο οδηγός υπέκυψε στα τραύματά του τέσσερις μέρες αργότερα, ενώ η κληρονόμος στις 21 Μαΐου. Λίγα 24ωρα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή είχε καταφέρει να δώσει μια περιγραφή των εκτελεστών στους αστυνομικούς.

Οι αρχές παρακολούθησαν 3,5 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις και μέσα σε λίγες εβδομάδες προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις. Έπειτα από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το σχέδιο προερχόταν από τον Janowski, ο οποίος επιστράτευσε τον γυμναστή του Pascal Dauriac να βρει τους εκτελεστές και εκείνος με τη σειρά του στράφηκε στον πεθερό του Abdelkader Belkhatir.

Ο γυμναστής ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήταν εντολή του εργοδότη να εκτελεστεί ο σοφέρ και να κλαπεί η τσάντα της Pastor ώστε το περιστατικό να μοιάζει με ληστεία.

Οι δυο εκτελεστές είναι από τη Μασσαλία και εντοπίστηκαν μέσω καμερών ασφαλείας, κινητά τηλέφωνα και δείγματα DNA που βρέθηκαν σε ένα μπουκάλι αφρόλουτρο που άφησαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Το συμβόλαιο που εκτέλεσαν, ήταν σύμφωνα με την αστυνομία, αξίας 140.000 ευρώ.

Πώς ξεκίνησε η δίκη

Ο Wojciech Janowski είχε αρχικά παραδεχθεί την εμπλοκή του, ωστόσο στη συνέχεια απέσυρε την ομολογία του.

Από ανάκριση πέρασε και η επί 28 χρόνια σύντροφός του, Sylvia Ratkowski με την οποία έχουν μια κόρη, πριν αποκλειστεί οποιαδήποτε συμμετοχή της στην υπόθεση.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εντόπισαν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές στους λογαριασμούς του Janowski τους μήνες που προηγήθηκαν της εκτέλεσης. Αρχικά η δολοφονία είχε συνδεθεί με το οργανωμένο έγκλημα, πριν οι εισαγγελείς αρχίσουν να υποψιάζονται τον γαμπρό της Hélène Pastor.

Ο γιος της δολοφονηθείσας, Gildo Pallanca-Pastor έκανε λόγο για «παραδειγματική τιμωρία» μιλώντας στο AFP. «Ήμουν πεπεισμένος για την ενοχή του Wojciech Janowski», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως είναι χαρούμενος που οι δικαστές δεν ξεγελάστηκαν από τη «δακρύβρεχτη εξομολόγηση» της τελευταίας στιγμής…