Περισσότεροι από 1.000 νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι διαδήλωσαν σήμερα στο ορυχείο πλατίνας της εταιρίας Lonmin στη Μαρικάνα, όπου τον περασμένο μήνα 34 συνάδελφοί τους σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών, στα αιματηρότερα επεισόδια στη χώρα από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994.

Δεκάδες αστυνομικοί έφτασαν στο ορυχείο και ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές που απεργούν για τέταρτη εβδομάδα ζητώντας αύξηση των μισθών τους.

Ένα από τα πανό των απεργών έγραφε: «Θέλουμε 12.500 ή τίποτε», εννοώντας μισθό 12.500 ραντ (1.500 δολάρια) το μήνα, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του σημερινού τους μισθού.

Οι απεργοί σκοπεύουν να μετακινηθούν προς το γειτονική ορυχείο Καρέε για να πείσουν τους συναδέλφους τους που εργάζονται να συμμετάσχουν στην απεργία.

Από τα ορυχεία της Lonmin εξορύσσεται το 12% της πλατίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης της Lonmin, των συνδικάτων και της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης για να επιστρέψουν στην εργασία τους οι απεργοί θα επαναληφθούν το μεσημέρι στην γειτονική πόλη Ράστενμπεργκ, αν και η σημερινή πορεία των απεργών δείχνει πως οι ελπίδες να βρεθεί λύση είναι ελάχιστες.