Έτοιμα τα πρώτα ποντίκια που γεννήθηκαν από γονείς ίδιου φύλου

Παρήχθησαν 29 υγιή τρωκτικά χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού


ΚΟΣΜΟΣ
7:56
12/10/2018
Έτοιμα τα πρώτα ποντίκια που γεννήθηκαν από γονείς ίδιου φύλου
9
loading

Επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιή ποντικάκια από γονείς ίδιου φύλου, συγκεκριμένα από δύο μητέρες και κανένα πατέρα. Επιχείρησαν να κάνουν κάτι και το αντίστροφο, αλλά τα ποντίκια με δύο πατέρες και καμία μητέρα επιβίωσαν μόνο λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους.

Το επίτευγμα βασίσθηκε στη χρήση τόσο βλαστικών κυττάρων όσο και γενετικής τροποποίησης.

Μερικά ερπετά, αμφίβια και ψάρια (και η γαλοπούλα!) μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σεξουαλική επαφή, μόνο από ένα γονέα του ίδιου φύλου, αλλά είναι δύσκολο για τα θηλαστικά να κάνουν το ίδιο. Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν ξαναδημιουργήσει πειραματόζωα με δύο μητέρες, αλλά τα ποντικάκια είχαν προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell Stem Cell, χρησιμοποίησαν απλοειδή εμβρυικά βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον μισό φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και DNA από μόνο ένα γονέα (τη μία μητέρα) και τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν -μετά από κατάλληλη γενετική τροποποίηση- στα ωάρια μια άλλης ποντικίνας (της δεύτερης μητέρας). Παρήχθησαν έτσι 29 υγιή τρωκτικά από 210 έμβρυα, τα οποία έζησαν φυσιολογικά και απέκτησαν δικούς τους απογόνους.

Με περίπου την ίδια τεχνική, γεννήθηκαν 12 ποντικάκια με γενετικό υλικό μόνο από δύο αρσενικά (πατέρες). Αρχικά ελήφθησαν απλοειδή βλαστικά κύτταρα που περιείχαν το DNA μόνο του ενός αρσενικού και -αφού τροποποιήθηκαν γενετικά- εισήχθησαν, μαζί με σπέρμα από ένα άλλο αρσενικό (τον δεύτερο πατέρα), σε ένα ωάριο από όπου είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του, άρα δεν υπήρχε γενετικό υλικό της μητέρας. Έτσι, προέκυψαν έμβρυα με DNA από δύο πατέρες, τα οποία τελικά εμφυτεύθηκαν -μαζί με υλικό πλακούντα- σε παρένθετες μητέρες που τα γέννησαν.

Όμως τα ποντικάκια με τους δύο πατέρες (και την παρένθετη μητέρα) έζησαν μόνο για 48 ώρες. Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν την μέθοδό τους, με στόχο να καταφέρουν τελικά να δημιουργήσουν υγιή τρωκτικά με δύο πατέρες μόνο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Oooooo

  [...] όλου του κόσμου ...εννοείτε..!!

 2. avatar Φλούφλης

  Ερχόμαστε, το νου σας, αγαπουλίνια.

 3. avatar Το θέμα είναι

  με ποιες τυχόν βλάβες ή ανωμαλίες στο DNA τους θα μεγαλώσουν και εάν θα προλάβουν να μεγαλώσουν, διότι πρόκειται για μία ανώμαλη διαδικασία αναπαραγωγής. Ναι όπως και η ομοφυλοφιλία είναι σεξουαλική διαστροφή

  1. avatar Nemtem

   Ε ναι δεν θα είναι υγιή αυτά τα παιδιά, όπως για παράδειγμα είναι υγιή τα σιαμαία παιδιά που γεννιούνται από φυσιολογικά ζευγάρια. Σωστά;

 4. avatar λοατκιδες

  χαράς ευαγγέλια.

 5. avatar Pent

  Να τα βαλετε να συμμετάσχουν και στα parades.

 6. avatar αλιευς

  Δεν καταλαβαινω που αποσκοπουν αυτα τα ανοητα πειραματα

 7. avatar Eirinouka

  Αφαιρεστε το ενα απο απο την επικεφαλιδα του αρθρου.

 8. avatar Ρεφλεξολόγος

  Ήμαρτον...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει