Δικαστήριο των προαστίων της Πρετόριας άφησε σήμερα ελεύθερους τους 47 από τους 270 μεταλλωρύχους που είχαν συλληφθεί στις 16 Αυγούστου κατά τα επεισόδια στο ορυχείο λευκόχρυσου στην Μαρικάνα, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αφρικής, μετά την απόσυρση των κατηγοριών που είχαν απαγγελθεί εις βάρος τους για το φόνο 34 συναδέλφων τους.

«Μπορείτε να πηγαίνετε», δήλωσε ο δικαστής Εσάου Μποντιτζέλο, επιβεβαιώνοντας ότι «οι κατηγορίες για φόνο που είχαν απαγγελθεί στους κατηγορούμενους αποσύρθηκαν προς το παρόν».

Χθες η εισαγγελία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει προσωρινά τις κατηγορίες που είχε απαγγείλει στους 270 συλληφθέντες μεταλλωρύχους για το φόνο 34 απεργών συναδέλφων τους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά αστυνομικών τον περασμένο μήνα στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα.

Ωστόσο η εισαγγελία πρόσθεσε ότι μπορεί να απαγγείλει εκ νέου τις κατηγορίες για φόνο στους συλληφθέντες μεταλλωρύχους μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, αναφερόμενη κυρίως στην επιτροπή έρευνας που συνέστησε ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, τα πορίσματα της οποίας δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τον Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής αφέθηκαν ελεύθεροι 47 μεταλλωρύχοι από τους 270. Αυτοί μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι μόνον μετά την επαλήθευση του τόπου κατοικίας τους και αυτό θέτει προβλήματα καθώς ορισμένοι από αυτούς διαμένουν σε παραγκουπόλεις στα περίχωρα του ορυχείου της Μαρικάνα, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Lonmin.

Οι μεταλλωρύχοι που έχουν συλληφθεί παρουσιάζονταν σήμερα κατά ομάδες ενώπιον του δικαστηρίου. 160 από αυτούς αναμενόταν να παρουσιαστούν έως το τέλος της ημέρας.

Στο μεταξύ τέσσερις μεταλλωρύχοι τραυματίστηκαν σήμερα σε χρυσωρυχείο στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν εκεί, μεταξύ μεταλλωρύχων που συγκρούστηκαν με ορισμένους πρώην συναδέλφους τους που απολύθηκαν πρόσφατα και στη συνέχεια με την επέμβαση της αστυνομίας με τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με περίβλημα από ελαστικό για να διαλύσει το πλήθος.

«Επιβεβαιώνουμε ότι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται», δήλωσε η αξιωματούχος της αστυνομίας Πίνκι Τσινιάνε, «αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν όλοι αυτοί τραυματίστηκαν από σφαίρες ή από την επίθεση πρώην μεταλλωρύχων. Διεξάγεται έρευνα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο αυτή της αστυνομίας, οι πρώην μεταλλωρύχοι του Μόντερ Ιστ, οι οποίοι ήταν περίπου 200, ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και σιδηρολοστούς.

Σε ανακοίνωση που έδωσε σχεδόν παράλληλα στη δημοσιότητα, η εταιρεία Gold One, η οποία εκμεταλλεύεται το χρυσωρυχείο αυτό, επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες της αστυνομίας, αλλά υπολογίζει σε περίπου 60 τους πρώην εργαζόμενους που πήγαν σήμερα το πρωί γύρω στις 06:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδος) στο ορυχείο και προσπάθησαν να αποκλείσουν την είσοδό του.

Σύμφωνα με την Gold One, η αστυνομία επενέβη και, αφού προσπάθησε να διαλύσει τη διαδήλωση των απολυμένων, χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό γύρω στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδος).

Η πρόσβαση στο χρυσωρυχείο αποκαταστάθηκε στις αρχές του απογεύματος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Gold One απέλυσε περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στο χρυσωρυχείο της στο Μόντερ Ιστ τον Ιούνιο, έπειτα από την απεργία που είχε διοργανωθεί από ένα μικρό συνδικάτο.

Από τους 1.044 που απολύθηκαν, σχεδόν 500 παρουσιάστηκαν για να πάρουν αποζημίωση και περίπου 300 την πήραν, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το περασμένο Σάββατο.

Η αστυνομία επενέβη στις 12 Ιουνίου για να διαλύσει πλήθος απολυμένων μεταλλωρύχων, οι οποίοι ήταν βίαιοι και είχαν κλείσει την είσοδο των εγκαταστάσεων, επισημαίνει η Gold One, η οποία σημειώνει ότι είχε δεχθεί πολλές αναφορές που γνωστοποιούσαν απειλές και χρήση βίας κατά των εργαζομένων της».

Η διεύθυνση της Gold One επισημαίνει ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον 4 επιθέσεις εναντίον εργαζομένων της τις τελευταίες εβδομάδες, εκ των οποίων «οι δύο ήταν μοιραίες και η τρίτη ήταν τέτοια που ο εργαζόμενός της χρειάστηκε να νοσηλευτεί».

Η Gold One ελέγχεται από κινεζικά κεφάλαια (Baiyin Nonferrous Metal Group και κυρίως China-Africa Development Bank).