Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στις ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο, ενώ η σφοδρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης για την διεκδίκηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταφέρεται αύριο στο Οχάιο.

Οι πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην πρωτεύουσα της αναφερόμενης αμερικανικής πολιτείας (Κολόμπους) λαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της Νάνσι Πελόζι, η οποία ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Σε επίπεδο ψηφοφόρων στο Οχάιο, διαμορφώνεται μία διαχωριστική γραμμή, μεταξύ των ψηφοφόρων στις αγροτικές περιοχές που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ από την άλλη μεριά, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων φαίνεται να απωθούνται πολιτικά από την παρουσία του στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων. Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επισκεφτεί το Οχάιο, δίνοντας πολιτική βαρύτητα στην υποστήριξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Τρόι Μπέιλντερσον.

Από την άλλη μεριά, οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων στην ίδια πολιτεία, θα προσπαθήσουν να υπερτονίσουν την σχέση του υποψηφίου των Δημοκρατικών Ντάνι Ο’ Κόνορ με την Πελόζι, στην οποία αρέσκονται ν’ ασκούν δριμεία κριτική, για την φιλελεύθερη στάση της.

Το κλίμα κομματικής πόλωσης, έχει κλιμακώσει το πολιτικό ενδιαφέρον για την αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο μήνα, σημειώνει το Politico,όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για την τελευταία τοπική εκλογή αναφορικά με την Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι σε μία σημαντική διάσταση, θα προδιαγράψει την πολιτική δυναμική των Δημοκρατικών για τις εκλογές του φθινοπώρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, θα ταξιδέψει αύριο στην 12η Εκλογική Περιφέρεια του Κογκρέσου, προκειμένου να λάβει μέρος σε προεκλογική εκδήλωση υποστηρίζοντας τον Μπέιλντερσον, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται. Οι εθνικές οργανώσεις υποστήριξης των Ρεπουμπλικάνων, έχουν διαθέσει ποσά 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τηλεοπτικές διαφημίσεις προκειμένου να βοηθήσουν τον υποψήφιο του κόμματος.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή σε προεκλογικές εκδηλώσεις, τόσο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, όσο και του γιου του προέδρου Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι θορυβημένοι από την ήττα που υπέστησαν στην Πενσιλβάνια τον Μάρτιο, ανησυχούν ακόμη για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κινητοποιημένη βάση ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, που θα μπορέσει να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους στα αστικά κέντρα. Ο Ο’ Κόνορ επίσης, προηγείται στην συγκέντρωση χρηματικών ποσών για την υποστήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας, θέτοντας σε κίνδυνο την επικράτηση του Μπέιλντερσον.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (Monmouth University) αποτυπώνει έναν προεκλογικό αγώνα, με τους δύο υποψηφίους να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον.

Ωστόσο, σε προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, ο Μπέιλντερσον είχε καθαρό προβάδισμα.

Ο υπεύθυνος δημοσκοπήσεων στο αναφερόμενο πανεπιστήμιο, Πάτρικ Μούρεϊ σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι “ο προεκλογικός αγώνας έγινε πιο σκληρός κατά τον τελευταίο μήνα,” για να σημειώσει “είναι μία παρόμοια τάση” με την ειδική εκλογή στην Πενσιλβάνια, όπου ο Δημοκρατικός Κόνορ Λάμπ νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Ρικ Σακόνε, σε μία εκλογική περιφέρεια, όπου ο Τραμπ υποστηρίχτηκε με 20 ποσοστιαίες μονάδες, το 2016.

Το Οχάιο υποστήριξε τον πρόεδρο Τραμπ με διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων το 2016, ενώ η διαφορά αυτή, είναι λίγο μεγαλύτερη από το 50% της διαφοράς που είχε στην Πενσιλβάνια. Είναι περίπου ίση, με την διαφορά που είχε ο Μιτ Ρόμνεϊ, πριν από τέσσερα χρόνια, χάνοντας την πολιτεία.

Σύμφωνα με την παραπάνω δημοσκόπηση τα 2/3 των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλαδή ποσοστό 66% έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον προεκλογικό αγώνα, έναντι ποσοστού 55% των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, η άμεση εμπλοκή του προέδρου Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για τον Μπέιλντερσον. Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ στην αναφερόμενη περιφέρεια είναι μόλις 46%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ ποσοστό 49% των ψηφοφόρων στρέφονται κατά του Τραμπ.

Παράλληλα, ποσοστό 59% των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους, δεν υποστηρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ. Για τον λόγο αυτό, η δημοσκόπηση δίνει στον Ο’ Κόνορ προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Καθώς, ο πρόεδρος Τραμπ προγραμματίζει την άμεση εμπλοκή του στις προεκλογικές εξελίξεις στο Οχάιο μέσα στο Σαββατοκύριακο, η τελευταία διαφήμιση για τον Μπέιλντερσον με χρηματοδότηση από το ειδικό ταμείο του Κογκρέσου (Congressional Leadership Fund) που συνδέεται με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Η διαφήμιση αυτή, παρουσιάζει έναν από τους πολιτικούς εχθρούς του Τραμπ, τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισιτς.

Ο Κέισιτς χαρακτηρίζει τον Μπέιλντερσον ως «συνεργάτη του» στην τοπική βουλή και λέει: «Ο Τρόι μοιράζεται τι ίδιες αξίες για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Από την άλλη μεριά, η προσέλκυση των ψηφοφόρων τόσο του προέδρου Τραμπ, όσο και του Κέισιτς, είναι μία πολιτική πραγματικότητα για τον Μπέιλντερσον.

«Οι Δημοκρατικοί επέλεξαν τον σωστό τύπο ενός υποψηφίου, προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του κέντρου, που ψηφίζουν τον Κέισιτς και είναι κατά του Τραμπ, ασκώντας επιρροή στην κεντροαριστερά, όπως έκανε ο Κόνορ Λάμπ,» δήλωσε ανώνυμα στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στο Οχάιο. “Ωστόσο, ο Τρόι με δεδομένη την παρουσία του στην τοπική βουλή, μπορεί να τους κρατήσει υπό έλεγχο,” συμπλήρωσε ο ίδιος.’

Ο Μπέιλντερσον προκρίθηκε μετά από προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, ενώ η πολιτική του θέση ενισχύεται από την υποστήριξη που του παρέχουν τόσο ο Τραμπ, όσο κι ο Κέισιτς. Σε μία πρόσφατη προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάνεσβιλ του Οχάιο, ίδιος, είπε σε περισσότερους από είκοσι εθελοντές της προεκλογικής του εκστρατείας ότι ενώνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. «Κατάφερα να ενώσω δύο από τα αντίθετα μαζί, και είναι εκπληκτικό να μπορώ να το κάνω αυτό» δήλωσε ο Μπέιλντερσον, αναφερόμενος στην συμπόρευση του Τραμπ και του Κέισιτς για την εκλογή του.

Ο Μπράιαν Χιλ που είναι Ρεπουμπλικάνος και στέλεχος του τοπικού κοινοβουλίου είπε χαρακτηριστικά: «Οι Δημοκρατικοί νομίζουν πως έχουν μία ελπίδα επειδή νομίζουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ, έχουν εφησυχάσει. Δεν έχουμε εφησυχάσει. Η υποστήριξη από τον Τραμπ και από τον Κέισιτς θα προκαλέσει ενθουσιασμό στην εκλογική βάση» υποστήριξε ο ίδιος.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής, ο Ο’ Κόνορ προσπαθεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους, ενώ ο Μπέιλντερσον επικεντρώνει την προσοχή του, προς την βάση των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Οχάιο.

Ο Ο’ Κόνορ χρησιμοποίησε επίσης, την τακτική του Λάμπ μέσω της υπόσχεσης να απορρίψει την παραμονή της Πελόζι, στην ηγεσία της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι τηλεοπτικές του διαφημίσεις του, υποστηρίζουν την ανάδειξη «μιας νέας γενιάς ηγετών» για τους Δημοκρατικούς.